Pekkala: Mutta mitä tekee suomalainen urheiluyleisö?

Urheilijoiden suorituksia jaksetaan ruotia päivästä toiseen, mutta mistä he saavat voimansa? Jaksaako suomalainen kolea urheiluyleisö innostaa urheilijat uusiin suorituksiin?

Katkelmia Juhani Pekkalan kolumnista, joka julkaistaan Suomen Kuvalehdessä tällä viikolla. Voit kommentoida tekstiä tässä blogissa.

Kun juuri on päästy eroon jääkiekon MM-kisoista, nyt alkavat jalkapallon EM-kisat ja elokuussa Pekingin olympialaiset.
Siinä sivussa pyörivät kotimainen Veikkausliiga, Superpesis, formulat, ralli ja muut urheilutapahtumat. Puhumattakaan kaikista niistä kansainvälisistä sarjoista, joita Suomessa seurataan.

Urheiluyleisölle on tarjolla valtava määrä maailmanluokan tapahtumia. Kun yksi loppuu, toinen alkaa. Näitä seuratessa normipenkkiurheilijan syke nousee varmemmin kuin tavanomaisella lenkillä.

Omalla tavallaan ne rytmittävät elämää mutta vaihtavat kiinnostuksen salamannopeasti lajista ja kisasta toiseen.
Media, erityisesti televisio, on tehnyt urheilusta globaalia viihdettä.

Suomalainenkin urheiluyleisö on saanut maistaa maailman suurimpia tunteita ja maailman hienoimpia suorituksia. Globaalit brändit, kuten Manchester United tai muut Valioliigan huippujoukkueet, ovat saaneet myös omat kannattajansa Suomesta. Vaikka jääkiekon ammattilaisliiga on Pohjois-Amerikassa medianäkökulmasta pieni laji, sitä seurataan Suomessa kiinteästi.

Urheilu on tällä tasolla samanlaista kaupallista viihdettä kuin mikä muu tahansa viihdeteollisuuden laji. Raha ratkaisee.

Meillä on jäänyt kovin pienelle huomiolle se, että myös Gazprom aikoo urheiluun rahan voimalla. Venäjälle ollaan perustamassa uutta jääkiekon ammattiliigaa. Kun takana on energiajätti, voi arvata, että liigasta tulee merkittävä.

Kun hankkeeseen yhdistää Venäjän nousevan kansallistunnon ja halun olla suurvalta monella eri tavalla, voi olla hyvinkin mahdollista, että juuri tämän liigan ympärille rakentuu vastavoima Pohjois-Amerikan ammattilaisliigalle.

Suunnitelman mukaan tähän liigaan otetaan myöhemmin myös muita eurooppalaisia joukkueita. Venäjä on nappaamassa maanosan jääkiekkovaltikan rahoilla, jotka Euroopan maat maksavat energiasta.

Meille on opetettu, että Suomi on juostu ja urheiltu maailmankartalle. Niin on tehtykin, mutta ilmiö on samalla muovannut odotuksemme koviksi; vain huippumenestys riittää meille. Ja jos ei menestytä, yleisö kääntää selkänsä heti ja alkaa etsiä uusia sankareita.

Miksi suomalaisten on niin vaikea kannustaa urheilijoita silloinkin, kun he eivät menesty aivan huipputasolla? Suomessa on vallalla eräänlainen kannustamisen häpeä. Ei kehdata kannustaa kunnolla ja varauksettomasti, vaan varataan aina mahdollisuus vetää tuki pois. Ilmapiiri on kolea kuin kylmä huhtikuu.

Mistä voisi olla kyse? Yksi selitys on tietysti maailmanlaajuinen huippu-urheilutarjonta. Olemme poispilattuja. Urheilun ystävälle sen ei kuitenkaan pitäisi olla syy olla kannustamatta omiaan.

Suomalainen urheiluyleisö voisi kasvattaa itseään kesän suurissa koitoksissa. Valitettavasti jalkapallossa ei tarvitse vielä jännittää Suomen puolesta, mutta EM-kisat antavatkin hyvän mahdollisuuden nauttia muuten vain jalkapallosta.

Olympialaiset on mahtava tapahtuma, jossa voi nähdä monia huippusuorituksia lajissa kuin lajissa. Varmaa on, että niissä kisoissa on myös suomalaisia epäonnistujia. Heille ei kannata heti kääntää selkää, koska he voivat olla seuraavien kisojen tähtiä.

Teksti Juhani Pekkala
Kirjoittaja on Suomen kaupan liiton toimitusjohtaja, joka on aikaisemmin toiminut päätoimittajana eri medioissa.
SK 23/2008 (ilm. 6.6.2008)