Alkoholiasioissa tarvitaan sekä valistusta että järkevää politiikkaa

puheenvuoro 26.10.2018 06:00
pekka puska

Ennen uuden alkoholilain hyväksymistä käytiin kiihkeä ja repivä keskustelu, joka hieman yllättäen näyttää edelleen jatkuvan. Asiallinen keskustelu alkoholipolitikasta tuntuu olevan vaikeaa.

Nyt on ilakoitu, että lain vastustajat olivat väärässä. On väitetty, kuinka vastustajat sanoivat lain hyväksymisen johtavan ”katastrofiin”, ”perikatoon” ja siihen, että ”kansa kaatuu kuolleena katuojiin”.

Tosiasiassa arvioimme lain kasvattavan kulutusta veronkorotus huomioon ottaen noin neljä prosenttia ja lisäävän kuolleisuutta ja sairastuvuutta vastaavasti.

 

Kaupan ilmoittaman litramyynnin sijasta alkoholipolitiikan kannalta ainoa merkitsevä tekijä on itse alkoholi eli etanoli, jonka kulutusta ilmaistaan sataprosenttisena alkoholina.

Valvira on nyt julkistanut alkoholin myyntiluvut vuoden alusta heinäkuun loppuun. Ne osoittavat sataprosenttisena alkoholina 1,0 prosentin nousun edelliseen vuoteen. Viime vuosina alkoholin kulutus on varsin suoraviivaisesti laskenut, keskimäärin noin kolme prosenttia vuodessa ja viime vuonna THL:n mukaan noin neljä prosenttia. Täten lain kokonaisvaikutus olisi juuri asiantuntijoiden arvioinnin mukainen. On kuitenkin korostettava, että aika on aivan liian lyhyt päteviin johtopäätöksiin.

Sisältö