Paljastuksia Twitterissä

Seuraajamäärä ei kerro vaaliehdokkaan aktiivisuudesta.
Mielipide 2.4.2015 04:30
Pasi Kivioja - avatar
Kirjoittaja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Jos vaalit ratkaistaisiin sosiaalisessa mediassa, varma voittaja ei olisikaan se, jolla on eniten Twitter-seuraajia. Siis Alexander Stubb, jolla on lähes 200 000 seuraajaa.

Some-asiantuntija Harto Pönkä kaivautui blogissaan Twitterin rajapintaan ja sai selville, että hieman alle puolet kaikista tämän kevään ehdokkaista käyttää Twitteriä. Stubbin jälkeen seuratuimpia ovat Harry Harkimo, Paavo Arhinmäki, Pekka Haavisto, Jyrki Kasvi, Ville Niinistö, Jutta Urpilainen, Johanna Sumuvuori, Jaana Pelkonen ja Juha Sipilä.

 

Seuraajamäärä ei kerro ehdokkaan aktiivisuudesta, sillä julkisuus ja asema ovat omiaan lisäämään Twitter-suosiota. Pönkä laski ehdokkaille vaikuttavuusluvut eli suhteutti seuraajamäärät ehdokkaiden kirjoittamien twiittien määrään. Hänen mukaansa voidaan ajatella, että mitä enemmän uusia seuraajia ja listausmerkintöjä ehdokas saavuttaa per yksittäinen twiitti, sitä kiinnostavampaa sanottavaa hänellä muiden käyttäjien mielestä on.

Twiittaavien ehdokkaiden kärki meni näin laskettuna uusiksi. Vaikuttavuusluvultaan parhaimmat ehdokkaat ovat Harkimo, Sipilä, Urpilainen, Haavisto, Petteri Orpo, Arhinmäki, Anna Kontula, Antti Rinne, Jan Vapaavuori ja Sampo Terho. Seuratuimpien listan kärkinimet Kasvi, Niinistö ja Sumuvuori eivät mahdu 50 vaikuttavimman joukkoon, ja Stubb putoaa sijalle 27.

Kiinnostava on myös Pöngän tekemä verkostoanalyysi. Sen mukaan suurimmalla osalla ehdokkaista ei ole edes pyrkimystä verkottua laajasti eri puolueiden ehdokkaiden kanssa. Toisaalta analyysi paljastaa myös ne, jotka näyttävät olevan pikemminkin jonkin muun ryhmän kuin oman puolueensa keskellä.

 

Verkostoanalyysin perusteella Juhana Vartiaisen loikka kokoomukseen oli odotettavissa. Twitterissä hän on lähempänä kokoomusta kuin demareita. Hänen seuraajissaan ja seurattavissaan on myös enemmän kokoomuslaisia kuin demareita.

Ketä kannattaa pitää silmällä?

Esimerkiksi Rkp:n Carl Haglund on niin kokoomuslaisten kuin omiensa keskellä. Keskustan Hilkka Kemppi näyttää analyysissä demarilta ja kristillisten Sari Palm keskustalaiselta. Erikoisin tapaus on keskustan Niina Hietalahti, joka on kaukana omistaan keskellä vihreitä, demareita ja kokoomusta.