Osmo Soininvaara: Markkinatalous pitää uudistaa

NÄKÖKULMA: Työn määrän väheneminen pitäisi kaiken järjen mukaan olla käännettävissä iloksi.

Profiilikuva
demokratia
Teksti
Osmo Soininvaara
Kirjoittaja Osmo Soininvaara on tietokirjailija, luennoija ja Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja (vihr).
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Serbialais-amerikkalainen taloustieteilijä Branko Milanović on tutkinut koko maailman tasolla reaalitulojen kehitystä vuosien 1988 ja 2008 välillä. Digitaalisen vallankumouksen ja globalisaation aiheuttamat muutokset tulonjaossa ovat olleet suuria.

Keskimäärin tulot nousivat 20 vuodessa noin 25 prosenttia. Suhteessa nopeimmin tulot kasvoivat toisaalta kasvun imuun päässeissä kehitysmaissa (40–80 prosenttia) ja teollisuusmaiden hyväosaisten keskuudessa (60 prosenttia). Osattomiksi kasvusta jäivät toisaalta maailman köyhin kymmenys ja teollisuusmaiden ahdinkoon joutunut keskiluokka, siis hyvissä ammateissa olevat tai olleet työntekijät, joiden tulot eivät nousseet keskimäärin lainkaan – toisten toki nousi mutta toisten laski.

Teollisuusmaiden keskiluokan tyytymättömyys on paras selitys Brexitiin, Donald Trumpin menestykseen, sosiaalidemokratian ahdinkoon ja populististen puolueiden nousuun.

 

Markkinatalous on osoittanut voimansa kasvun aikaansaamisessa. Viime aikoina siinä on ilmennyt suuria heikkouksia kanavoida kasvu ihmisten onnellisuudeksi.