© OUTI KAINIEMI

Soten voi joutua kaatamaan

Maakunnat tarvitsevat ainakin lisäaikaa kaaoksen välttämiseen.

avatar - 'Osmo Soininvaara

Olemme paljolti kopioineet sote-uudistuksemme Ruotsista. Siellä se kasvatti terveydenhuoltomenoja 25 prosenttia, mikä vastaisi meillä viittä miljardia euroa. Yksityisiin palveluihin nojaavan terveydenhuollon tiedetään tulevan kalliimmaksi kuin julkisiin palveluihin nojaavan. Valinnanvapaus on hyvä, mutta kaikesta hyvästä joutuu maksamaan.

Miten se, mikä johti Ruotsissa kustannusten rajuun nousuun, tuottaa Suomessa kolmen miljardin euron säästöt?

Tarkoitus on, ettei valtio yksinkertaisesti anna maakunnille enempää rahaa eikä niillä ole verotusoikeutta. Maakuntien budjettivalta on alistettu valtiovarainministeriölle, joka samalla ottaa merkittävän osan sosiaali- ja terveysministeriön ohjausvallasta.

 

Miljardien kustannusten nousun kääntäminen miljardien säästöksi vaatii kovakouraisuutta. Esimerkiksi Uudenmaan maakunnan pitäisi jo ensimmäisenä vuotena karsia menoja 300 miljoonalla eurolla, kun otetaan huomioon myös pakollinen palkkojen harmonisointi. Uudellamaalla on vähennettävä sosiaali- ja terveyspalveluissa työskentelevien määrää noin 5 000 hengellä, yksityisissä sote-keskuksissa työskentelevät mukaan luettuina.

Kirjoittaja on tietokirjailija, luennoija ja Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan jäsen.

Sisältö