Onko Michael Jackson kuollut?

Pirita Männikkö
Mielipide 26.6.2009 09:19

Michael Jackson julistettiin kuolleeksi Kalifornian aikaa torstaina iltapäivällä. Poptähden julkinen kuva oli kuitenkin niin epätodellinen, että poismenokin tuntuu epäiltävältä.

Michael Jackson -faneja 25.6.09
Faneja losangelesilaisen sairaalan ulkopuolella, jossa Michael Jackson julistettiin kuolleeksi 25. kesäkuuta 2009. Kuva Reed Saxon / AP / Lehtikuva

Tänään tiedotusvälineet ovat julkaisseet katsauksia eilen poismenneen Michael Jacksonin elämästä. Yhteistä kaikille on populaarikulttuurin ikonin julkisuuskuvan käsittely.

Jacksonin ulkonäön muodonmuutokset ovat luku sinänsä, mutta tähti antoi aihetta julkisuuteen myös lukuisilla muilla tempauksillaan. Lemmikkisimpanssi, yöunien nukkuminen happikaapissa ja lapsen roikottaminen parvekkeelta ovat vain osa median välittämää kuvaa ”Wacko Jackosta”. Vakavimmat puolet siitä liittyivät epäilyksiin lasten hyväksikäytöstä.

Viime vuosina Jackson pysyttäytyi poissa keikkalavoilta, eikä julkaissut uutta musiikkia. Vaihtelevasta terveydentilasta kärsivän muusikon viimeiseksi jäänyt albumi julkaistiin 2002. Viime aikoina paljon puhuttiin myös Jacksonin valtaisista veloista. Jacksonin oli tänä vuonna tarkoitus palata lavoille, ilmeisesti juuri rahapulan takia.

Tähden kerrottiin esiintyneen taannoin konsertteihin liittyvässä tiedotustilaisuudessa hämmästyttävän hyvävointisena. Pian lähtikin liikkeelle huhuja, joiden mukaan paikalla oli kaksoishenkilö oikean Jacksonin sijaan. Kuten kanadalaisen päivälehden The Globe and Mailin toimittaja huomauttaa, juuri Michael Jacksonin kohdalla tämä muuten uskomaton väite tuntui uskottavalta.

Jacksonin elämä itsessään näytti performanssilta. Siksi myös hänen kuolemansa tuntuu epätodelliselta. Ainakin joillekin meistä.

Toisaalta Jacksonin kaltaisten tähtien elämä ja kuolema tuntuvat kai aina epätodellisilta. Johtuuko tämä oikeastaan meidän suhtautumisestamme heihin? Voisiko meillä olla tarve löytää heistä jonkinlaisia kiinnekohtia elämäämme? Kenties heidän poismenonsa rytmittää käsitystämme historiasta, ja saa meidät muistamaan oman kuolevaisuutemme.

Tai unohtamaan sen, jos päätämmekin uskoa salaliittoteorioihin, ja etsiä todisteita siitä, että Michael Jackson lavasti oman kuolemansa – ellei koko elämänsä. Jacksonin erikoista julkisuuskuvaa vasten ei tunnu mahdottomalta ajatukselta, että hän tälläkin hetkellä majailee jollakin kaukaisella paratiisisaarella vain simpanssi seuranaan.

Jäihän hänen todellinen elämänsäkin meille mysteeriksi.

Keskustelu

Kysymys lienee filosofinen, sillä Michael Jacksonin oltua zombie jo pidempään tarkan rajan vetäminen ei ole ongelmatonta.

Olen joskus ihmetellyt, voiko ihminen muuttua ulkonaisesti noin paljon vain plastiikkakirurgian ja väitetyn ihosairauden takia, olipa henkilöllä käytettävissä miten paljon rahaa tahansa. Ehkä jostain ihan muusta henkilöstä ihan oikeasti muovailtiin Michaelin idealisoima kopio itsestään ja Michael itse palloilee vielä keskuudessamme vapaana ja onnellisena siinä oletuksessa, ettei kukaan enää muista miltä hän näytti ennen kopionsa muovailua.

Kun vielä jostain luin, että Jacko olisi viime vuoden lopussa kääntynyt islaminuskoon, juoni alkoi tuntua yhä uskottavammalta. Vaikka juttu meni kuolinsyyntutkintaan, ehkä Michael oli suunnitellut, ettei kaikkia todisteita hänen kopioinnistaan saataisi selville, koska Michaelin kopio-”lookalike” (todellisuudessa ei, sillä oikea Michaelhan on edelleen tummahipiäinen ja afrotukkainen) pitäisi haudata vuorokauden kuluttua kuolemasta.

Ja lopuksi: Ainahan on mukamas hauskaa luoda myyttejä meille etäisiksi jäävistä ikoneista – jotka lopulta lienevät omissa oloissaan ihan samanlaisia vessassa käyviä ja nenäänsä kaivelevia kuolevaisia kuin me itse.

Rest in Peace, Michael. I loved some of your tunes.

Minusta se saattaa olla niin että se on van tehnyt katoamistempun.. Eiväthän sisaretkaan olleet kovin paniikissa :S Epäiltiinhän elvistäkin, mutta elvis on kuollut koska taloudenhoitaja on kuivaillut kaiken niin tarkasti kun hän löysi hänet vessasta. Olisi kyllä jännittävää törmätä jossain amerikan erämaassa jackoon :D Mutta, hyvä jos on tehnyt katoamistempun, eipähän sitä enään kiusata.

Huh huh että jotkin on sitten niin typeriä että ajattelee aina jotain katoamistemppuja ja kaksoishenkilöitä! ;( Murrrr!!

Viimeinen kuva, elvytettävästä Michael Jacksonista: http://www.etonline.com/news/2009/06/75724/index.html

Viimeinen video Michael Jacksonista ostoksilla: http://www.iltasanomat.fi/videot/viihde/1704434

Ja viimeinen tiedotustilaisuus: http://www.youtube.com/watch?v=R3XqTDgX4Us&feature=fvst
Enpä usko että ”kaksoishenkilö”, kukaan tomppeli noin voisi ajatella… ;(

R.I.P. Michael Jackson (1958 – 2009) The King of Pop – Popin Kuningas. *Moonwalk* (0_<)