Olemmeko maksaneet vain kuorista?

Mielipide 10.11.2009 16:09

Tekniikka laittaa sisällön todelliseen testiin.

Tuskin kukaan tunnustaa ostavansa kirjan vain paperin ja kansien vuoksi tai cd:n kotelosta nauttiakseen. Tottahan sanat tai sävelet kiinnostavat enemmän kuin kuori. Eikös vain? Vai…?

Piraattipuolueen sivuilla on heitetty ilmoille ajatus, että kun emme ole enää riippuvaisia fyysisistä kopioista, vasta nyt kulttuurin todellinen (rahallinen) arvo mitataan. Eikä se ole häävi, jos katsotaan, kuinka moni lataa verkosta – usein laittomasti.

Musiikkipalvelu Spotifya on ehdoteltu musiikkibisneksen tulevaisuuden viitoittajaksi. Kätevä se onkin käyttäjälle, mutta yhä useampi artisti tuskailee, kun tulot mitataan muutamissa euroissa. Esimerkiksi suomalainen levy-yhtiö Sakara Records kertoo, että jos käyttäjä kuuntelee yhtiön levyn Spotifyssä sata kertaa, Sakara saa tuloa 30 senttiä.

Piraattiliitto puolestaan laski, että suomalainen artisti saa Spotifyn kautta 0,025 senttiä kappaleensa yhdestä kuuntelusta.

Journalismin maailmassa on tekeillä mielenkiintoinen kokeilu, kun mediamoguli Rupert Murdoch aikoo piilottaa sivustojensa sisällön hakukone Googlelta. Se sotii kaikkia niitä nettioppeja vastaan, joita alalla on tähän asti toteutettu. Murdochin peruste kuuluu, että hakukoneet tuovat saiteille vain satunnaisia tutkailijoita, joista ei tule lojaaleja asiakkaita.

Mielenkiintoista nähdä, a) toteuttaako Murdoch tämän oikeasti ja b) mitä siitä seuraa. Google kun tuo merkittävän määrän kävijöitä monille verkkosivuille.

Olisi hauska nähdä Murdochin onnistuvan – jos ei muuta, niin siksi, että se toisi alalle säpinää.

Viime kädessä tässä kaikessa on kyse ammattiylpeydestä, josta Markku Saksa kirjoittaa Taloussanomissa osuvasti. Yksi osa ammattiylpeyttä on kunnollinen korvaus tehdystä työstä. Piraattipuolueen puheenjohtaja puhui SK:n haastattelussa kauniisti kulttuuriperinnön rikastamisesta, muttei muistanut sanoa, ettei kukaan elä pyhällä hengellä.

En halua pudota kummankan puolen juoksuhautaan; en piraattien enkä tekijänoikeuksien vaalijoiden. Minua kiinnostaa se, että joku tulevaisuudessakin kirjoittaisi ja säveltäisi sellaista kulttuuria, jonka parissa viihtyä. Jos luovan työn tekijät joutuvat tinkimään ammattiylpeydestään, ei asiakastakaan paljon naurata.