Ennen ei ollut paremmin

Nykynuoria ei tilastojen avulla saa vanhempiaan köyhemmiksi. Opiskelijaikäisten käytettävissä olevat tulot ovat kasvaneet 30 vuodessa reaalisesti noin 30 prosenttia.

näkökulma 19.07.2019 06:00
Roope Uusitalo
© OUTI KAINIEMI

Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela sai aikaan melkoisen somemyrskyn toteamalla, että hänen ikäluokkansa on ensimmäinen, joka jää vanhempiaan köyhemmäksi.

Faktantarkastus ei varsinaisesti kuulu kolumnistien toimialaan, mutta kun aihe osuu omalle tontille, niin tehdäänpä kerrankin poikkeus.

 

Suomela on 25-vuotiaana eduskunnan nuorin kansanedustaja.

Lapsia saadaan Suomessa keskimäärin noin 30-vuotiaana, joten Suomelan vanhempien kohortti täytti 25 vuotta keskimäärin vuonna 1989. Maailma oli silloin melko erilainen.

Viro kuului vielä Neuvostoliittoon, Nokia vasta aloitteli matkapuhelintuotantoa, eikä Suomi ollut vielä voittanut yhtään jääkiekon maailmanmestaruutta.

 

Tilastot tuolta ajalta ovat kuitenkin koko lailla vertailukelpoisia nykyisen datan kanssa. Tilastokeskus mittasi jo tuolloin kotitalouksien tuloja Tulonjakotilaston avulla. Tämän tilaston keskeisin muuttuja on kotitalouden käytettävissä olevat tulot. Siis tulot, joista on vähennetty verot ja joihin on lisätty erinäiset tulonsiirrot, esimerkiksi opintoraha ja eläkkeet.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

avatar - 'Roope Uusitalo
Roope Uusitalo

Kirjoittaja on julkistalouden professori Helsingin yliopistossa.

Avainsanat
Sisältö