Nostalgiset mediatekniikat katoavat

Mielipide 19.7.2009 16:00
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Tiedotusvälineiden ”väline” menettää jatkossa merkityksensä, kun internetissä kaikki ilmaisumuodot ovat mahdollisia.

Olen joskus kirjoittanut syvällisyyttä tavoitellen musiikista. Siis ollut mykkä äänestä.

Siitä lähtien olen toisinaan nähnyt aikakauslehtitoimittajan päiväunta. Että voisi kertoa uutisen, välittää tietoa tai ilmaista tarinan juuri sillä välineellä, joka on aiheelle paras.

Mutkikkaita asioita voisi selittää kirjoittamalla, animaatioilla ja kaavioilla. Liikkuvia tapahtumia ilmaista television keinoin, musiikkia tai erityisiä äänimaailmoja käsitellä radioäänenä. Erityisiä hetkiä vangita valokuvin. Olla yhtä aikaa perinteinen tv-, radio- ja lehtijournalisti. Jos vain osaisi kaiken tuon kuten erikoistunut ammattilainen osaa.

Netissä kaikki tämä on vahvalla oraalla, ja luulen, että se on median tulevaisuus. Netti tai netinkaltainen alusta, jonka kautta kaikki media tavoittaa kaikki mediankäyttäjät. Tiedotusvälineiden ”väline” menettää jatkossa merkityksensä, kun kaikki ilmaisumuodot ovat mahdollisia.

Brändit säilynevät. Suomen Kuvalehtikin olisi silloin media, jonka nimessä ”lehti” edustaa lähinnä historiaa. Ehkä se keskittyisi yhä tekstiin ja kuvaan, tai ehkä toimitukseen olisi muodostunut niiden rinnalle vahvat video- ja ääni-ilmaisun osastot? Saman sielun alle mahtuisi monta julkaisutekniikkaa ja ilmaisumuotoa.

Tällaisessa tulevaisuuden maailmassa esimerkiksi Tv-uutiset olisi myös yksi mediabrändi – ehkäpä historiallisista syistä videokuvaan painottunut, mutta kellonaikasidonnaisuutensa jo kauan sitten erillisten televisiolaitteiden kanssa samaan kuoppaan haudannut uutismedia.

Painetulle lehdelle käynee kuten valokuvalle on käynyt. Nostalgiset tekniikat ja esineet katoavat, mutta sisältö ei.

Tulevaisuudessa muistellaan hämmästellen, että lehdistö jakoi kalliin työnsä tuloksia ilmaiseksi netissä niinkin kauan kuin jakoi. Uskon, että lähivuosien netissä kaikki kaupalliset mediatalot ottavat käyttöön jonkin oikeasti vaivattoman tunnistus- ja laskutustekniikan. Mielikuvitukseni yltää vaikkapa siihen, että näyttöruudun laidassa raksuttaa maksullisten palveluiden laskuri, ja maksut menevät pankkitililtä omia aikojaan.

Viestintätekniikka kehittyy, ilmaismedioihin plagioinnin ja oikeutetun lainaamisen raja puidaan selväksi, ja joskus media voi todella muuttaa kokonaan nettiin. Luulen, että minäkin ehdin herätä siihen päivään.