Loistava tulevaisuus peruttu

Nokian osakekurssin seuraaminen ei ole sellaista kansanhuvia kuin 2000-luvun alun huumavuosina. Yhtiö on muuttunut Suomen kansantalouden ylistetystä moottorista yhdeksi monista maailmalla toimivista yrityksistä, joilla on enemmän tai vähemmän löyhiä yhteyksiä Suomeen.

Nokia on myös varsin konkreettisesti kadonnut näkyvistä. Se ei enää ole kännykkäjätti, jonka valmistama puhelin löytyy vähintään joka toisen vastaantulijan taskusta. Nyky-Nokia tekee televerkkoja, jotka tavallisten ihmisten silmiltä piilossa liikuttelevat bittejä vaikkapa matkapuhelimiin.

 

Viime viikon kokemusten perusteella on hyvä, ettei suomalaisten kansallinen itsetunto enää ole naulittu kiinni yhteen pörssiyhtiöön.

Nokia julkisti heinä–syyskuun tuloslukunsa torstaiaamuna. Ennen tuloksen julkistamista Nokia oli yhtiö, jonka kaikkien osakkeiden yhteenlaskettu arvo oli lähes 26 miljardia euroa. Torstain aikana yhtiön osakkeen hinta romahti lähes neljänneksellä. Alamäki jatkui, ja tiistaiaamuna Nokian markkina-arvo oli alle 19 miljardia euroa.

avatar - 'Jarmo Raivio
Jarmo Raivio

vt. päätoimittaja

Sisältö