Kulttuuri ei näy videolla

MEDIA 23.02.2018 06:00
Vappu Kaarenoja

Radiojuontajat Mikko Honkanen, Shirly Karvinen ja Ville Kinaret jakoivat helmikuussa Emma-gaalassa palkinnon. Astelivat lavalle, julistivat voittajan, poistuivat.

Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Lehmusvesi näki tilanteessa enemmän. Hän kuvailee kolumnissaan (4.2.) hetkeä, jolloin Kinaretin pitäisi puhua, mutta Karvinen seisoo mikrofonin edessä: ”Hän [Kinaret] ojentautuu kohti mikrofonia ja työntää naispuolisen juontajakollegansa sivuun täysin ilmeettömästi.”

Kolumnin nettiotsikko kertoo, mistä on kyse: ”Muutaman sekunnin hetki Emma-gaalassa kertoo paljon miehistä ja siitä, kuinka näkymättöminä miehet naisia yhä pitävät”. Tönäisy on merkki ”miesvaltaisesta kulttuurista. Kolumnisti siis väittää, että Kinaret tönäisi, koska vieressä seisoi nainen.

 

Miehen sanomana latteampikin ajatus kuulostaa jämptin asiantuntevalta, naisen ajatukset sivuutetaan helpommin. Fiksuja poikia pidetään lahjakkaina, tyttöjä hikareina.

Sivuutetaan, pidetään. Asenteissa piilevästä epätasa-arvosta puhutaan passiivissa.

HS:n toimittaja varmaan ajatteli tekevänsä näkyväksi sen, miten vähättelevästi naisiin suhtaudutaan. Kolumniin on liitetty video tönäisystä, ”miesvaltaisen kulttuurin” manifestaatiosta.

Ongelma vain on se, että videolla ei näyttäydy miesvaltainen kulttuuri. Siinä näkyy mies siirtymässä mikrofonille ja hipaisemassa olkapäällään naista. Ehkä se oli vahinko. Ehkä Ville Kinaret olisi tönäissyt, vaikka vieressä olisi ollut mies.

 

Rakenteellista epätasa-arvoa ei näe tuijottamalla yksittäistapauksia ja ylitulkitsemalla niitä kolumnissa. Piilevistä asenteista ei ole helppo kirjoittaa. Mutta ei se mahdotonta ole.

Lundin yliopiston tutkijat pääsivät tarkkailemaan ruotsalaissijoittajia, jotka arvioivat yhteensä 128 rahoitushakemusta.

Tutkijat analysoivat rahoittajien puhetta ja kirjoittavat havainnoistaan Harvard Business Review’ssä: Miesyrittäjiä kuvailtiin nuoriksi ja lupaaviksi, naisia nuoriksi ja kokemattomiksi. Miehet olivat varovaisia, järkeviä, maltillisia. Naiset liian varovaisia, ei tarpeeksi uskaliaita. Ja kuinka ollakaan: mieshakijoista 62 prosenttia sai rahoitusta, naisista 47 prosenttia.

Vappu Kaarenoja

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Sisältö