Miksi MTV3 julkaisi kuvat Kauhajoen uhreista?

Mielipide 2.12.2009 13:22

MTV3 julkaisi tänään Kauhajoen kouluampumisessa kuolleiden kuvat ja nimet. Miksi, ja miksi juuri nyt?

Näin julkaisua perusteli MTV3:n uutisten päätoimittaja Merja Ylä-Anttila:

”He olivat nuoria ihmisiä, joilla oli elämä edessä. Nimien ja kuvien julkaiseminen on tärkeää, koska näin voi nähdä, että kyse ei ollut vain tilastoista. Tällaisella teoilla on surulliset ja järkyttävät seuraukset.”

Paha väittää vastaan. Mutta mikään tuossa kerrotusta ei ole uutta: nuo samat sanat pätevät niin moneen muuhunkin asiaan – vaikkapa viikonloppuiseen kuolonkolariin Kuhmalahdella. Miksi ei julkaistaisi näidenkin uhrien kuvia? Tai itsemurhan tehneiden, sillä hekin aiheuttavat surua monille mutta jäävät silti usein vain tilastoiksi.

Jokelan ja Kauhajoen tapahtumista on ollut tähänkin asti niin paljon tietoa tarjolla, että vain tynnyrissä asunut tai tunnekylmä mieltäisi koulusurmien uhrit pelkästään tilastoiksi.

Miksi siis julkaista?

Yksi syy voisi olla, että kouluampumiset ja niiden syyt eivät saa päästä unohtumaan.

No, käsi ylös, moniko ne on unohtanut? Tai toisin päin – moniko ne muistaa tämän Maikkarin nettiuutisen perusteella paremmin vuoden päästä?

Toinen syy on bisnes. Maikkarikin haluaa näkyä, haluaa, että sitä siteerataan. Siihen kuvien julkaisu on kieltämättä hyvä keino, koska tässäkin he parhaillaan saavat palstatilaa.