Mikä saa ruotsalaisnuoret vahingoittamaan itseään – tv?

Mielipide 17.8.2009 14:32

Hätkähdyttävä uutinen: 40 prosenttia ruotsalaisnuorista on vahingoittanut itseään tahallaan.

Verkkokeskustelijat pääsivät heti vauhtiin: Suomessa asioiden on oltava paremmin, liiallinen hyvinvointi rappeuttaa moraalin. Hurskastellaan vähän lisää. Heitän peliin takavuosien suosikkiargumentin – telkkarin vika.

Vakavasti: tutkijat sanovat uutisessa, että yksi syy itsensä vahingoittamiseen on näyttämisen halu. Ja että tytöillä ja pojilla vahingoittamisen tavat ovat erilaisia, tytöt viiltelevät itseään enemmän. Tuskin menen pahasti metsään, jos sanon, että pojat harrastavat tyttöjä enemmän tällaista. Ja tällaista.

Kenellekään televisiota viime vuosina katsoneelle ei liene yllätys, että itsensä mukiloiminen on viihdettä suosituimmasta päästä. Muutaman minuutin palasina joskus jopa viihdyttävää viihdettä, tunnustan. Mutta on selvä, että ammattimaiset idiootit vetävät mukanaan nuoria samanlaiseen toimintaan. MTV näyttää iltasaikaan ohjelmaa Scarred, jossa kovin jätkä on se, joka vammautuu pahimmin – mutta joka selviää kuitenkin hengissä ja ehjänä. Tätä ohjelmaa ei olisi, elleivät ihmiset kuvaisi temppuiluaan ja kaatuiluaan. Kyseissä sarjassa vahingot sentään ovat oikeasti vahinkoja, mutta viesti on sama. Irronnut peukalo on siistiä!

Miten tämä sitten liittyy Ruotsiin? Uutisen perusteella en olisi valmis passittamaan melkein puolta maan nuorista hoitoon masennuksen takia.

Oikeasti masentuneille itsensä vahingoittaminen on yksi oirehtimisen muoto ja vakava ongelma. Päätään seinään hakkaava teini voi kuitenkin tehdä sen samasta syystä kuin aikuiset miehet tv:ssä – huomion keskipisteenä on hauska paistatella.