Mihin tarvitaan uusia puolueita osa 2: Piraatit

Mielipide 27.8.2009 17:00

Suuri osa nuorista (74 prosenttia) on ladannut netistä esimerkiksi musiikkia laittomasti, kertoo Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos. Ja koska suuri osa nuorista samaan aikaan tiedostaa, että heidän tekonsa eivät ole aikuisten säätämien lakien mukaisia, on käsillä moraalinen ristiriita. Tässäkö piraattien sauma?

Laiton lataaminen ei ole vain nörttien hommaa, kertoo mainittu tutkimus, ja omat kokemukseni tukevat tätä käsitystä. Tämä on oleellista huomata: ilmiötä ei voi ohittaa leimaamalla se ruudun ääreen syrjäytyneiden touhuksi – päinvastoin. Tutkija Mikko Aaltonen kirjoittaa, että

Ajatus siitä, että aktiiviset vertaisverkon käyttäjät olisivat stereotyyppisiä ”koulukiusattuja tietokonenörttejä”, ei saa tukea. Päinvastoin, he vaikuttaisivat pikemminkin olevan keskivertoa useammin koulukiusaajia. Aktiiviset vertaisverkkolataajat seurustelevat huomattavasti muita todennäköisemmin, ja humalahakuinen alkoholinkäyttö vaikuttaisi kuuluvan useammin heidän vapaa-ajanviettoonsa.

Onko nuorista verkkolataajista siis puolueen kantavaksi voimaksi?

Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos toteaa tutkimuksessa, että vertaisverkkolataaminen ei ole ideologista toimintaa, vaan helppouden tavoittelua. On vaikea nähdä, kuinka tästä asetelmasta nousisi kansanliike, jos lataaminen kertoo enemmän passiivisuudesta kuin aktiivisuudesta.

Tutkimusta ei voi yleistää niin, että vain rajoittuneet amikset lataavat. Mutta Piraattipuolueelle nämä tulokset eivät lupaa hyvää. Kysymys puolueen osalta tiivistyy tähän: onko tämä asia nuorille niin merkittävä, että he jaksavat kiinnostua sen kautta puoluepolitiikasta nyt ja vielä kymmenenkin vuoden päästä?

Sillä nuorethan ovat aina kapinoineet vanhempiensa arvoja vastaan.

Lue myös aiempi kirjoitus: Mihin tarvitaan uusia puolueita osa 1: Maahanmuuttokriitikot