Rahamies-Sauli, kuuletko?

Mielipide 9.2.2012 18:00
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

”Syrjäytyminen on yhteinen asiamme”, sanoi kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli Niinistö vaali-iltana, kun vaalitulos oli jo selvä.
Ja niin Finlandia-talolla kokoomuksen vaalivalvojaisissa hurrattiin.

Mille mahtoivat hurrata: sille, että kokoomuksen ehdokas löysi tavan puhutella äänestäjiä vai sille, että vihdoinkin joku aikoo tehdä nuorten syrjäytymiselle jotakin?

Toivottavasti jälkimmäinen. Ja todella toivon, että tekijänä on nimenomaan rahamies-Sauli eikä vaaleista tuttu kuuntelija-Sauli.

Tai jos kuuntelet, Sauli, kuuntele tätä: syrjäytymisen myötä valtio on vaarassa menettää verotuloina, kasvaneina sosiaalimenoina ja menetettynä työpanoksena 1,2 miljardia euroa – vuodessa.

Mitä se sua kiinnostaa?

Se on kysymys, jota kysyin vielä vähän aikaa sitten niiltä, jotka ilmoittivat olevansa päähän potkittujen puolella. Useimmat kiemurtelivat kysymykselle. Se johtui siitä, että he olivat sitä mieltä, koska se oli ”oikea” mielipide asiasta. Ne, joilla oli omakohtaista kokemusta siitä, ettei kaikki aina mene viisivuotissuunnitelman mukaan ja perustelivat mielipiteensä sillä, eivät kiemurrelleet.

Kysymys oli pöljä. Vastaajan motiivilla ei nimittäin ole väliä, jos hän aikoo tehdä asialle jotakin. Jotakin muutakin kuin tuomita sen.

Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan kuun alussa julkaistu, Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pekka Myrskylän kirjoittama raportti Hukassa – keitä ovat syrjäytyneet nuoret on karua luettavaa.

Sen mukaan syrjäytymisen ytimessä ovat ne 32 500 nuorta, jotka eivät ole rekisteröityneet työttömiksi työnhakijoiksi eivätkä näy tilastoissa.

Tein kesällä jutun nuorista syrjäytyneistä sen jälkeen kun Kelan tutkimuksesta kävi ilmi, että joka arkipäivä keskimäärin kymmenen alle 30-vuotiasta siirretään työkyvyttömyyseläkkeelle.

Vaikka kolme neljäsosaa näistä jäi eläkkeelle mielenterveysongelmien vuoksi, haastateltavani Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Tuomo Tikkanen ei pitänyt syynä vain mielenterveysongelmien kasvua.

”Tällaiset nuoret tarvitsisivat räätälöityjä työpaikkoja ja työkuntoutusta. — Ja kuntoutuksesta puheen ollen, työ on erittäin hyvä kuntoutusmuoto.”

Tikkasen mielestä työpaikkojen järjestämiseen tarvittaisiin poliittista tahtoa. Rahamies-Sauli, kuuletko?