Lehti-alv: Eduskunnan tahto lobbarien taskussa

Mielipide 1.12.2011 21:00
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Kimmo Sasille (kok) pitäisi oikeastaan olla kiitollinen.

Valtiovarainvaliokuntaa johtava ja hallitusneuvotteluissa talousryhmää vetänyt Sasi tuli lehdistön arvonlisäveron eduskuntakäsittelyssä paljastaneeksi, että uuden veron taustalla todella oli muitakin kuin taloudellisia syitä.

Lain arvostelijat ovat pitkin matkaa epäilleet, että lehti-alv on poliitikkojen kosto medialle siitä, miten heitä on käsitelty julkisuudessa. Hallituspuolueiden edustajat onnistuivat melkein maaliin asti teeskentelemään, ettei tässä muka ole mitään perää, kunnes Sasi puhui sivu suunsa.

Lain toisen käsittelyn yhteydessä hän haukkui sen ihmeemmin perustelematta paikallislehtiä ammattitaidottomuudesta ja Helsingin Sanomia eurokriisin kehnosta seurannasta.

Lisäksi Sasi – joka pääsi itse keväällä Seiskan kuvaan mennessään hyttiin vieraan naisen kanssa – leimasi osan lehdistöstä ylimalkaisesti television fiktiivisen Moska-lehden kaltaisiksi juorujen tehtailijoiksi.

Suomalaislehtien vertailukohdaksi Sasi nosti Financial Timesin, jota poliitikkojen on hänen mukaansa pakko seurata, jos he haluavat tietää, mitä Euroopassa tapahtuu.

Financial Timesia painetaan parissa tusinassa kaupungissa ympäri maailman, mutta se on alkujaan brittiläinen, ja sen pääkonttori on yhä Lontoossa.

Isossa-Britanniassa lehtitilausten alv-prosentti on nolla.

Epäilemättä monilla suomalaisilla tiedotusvälineillä on FT:n kaltaisilta laatulehdiltä paljon opittavaa. Sasin ratkaisumalli on kuitenkin yhtä nerokas kuin jos Suomi päättäisi yhtäkkiä tavoitella olympiamenestystä lopettamalla urheilija-apurahat.

Pearson-mediakonserniin kuuluvalla FT:llä on useimpiin Suomessa ilmestyviin lehtiin verrattuna monin- ellei monikymmenkertaiset resurssit. Sasin pahoittelema laatuero tuskin kapenee ainakaan niin, että suomalaisten toimintaedellytyksiä heikennetään entisestään.

Sasin puheessa oli toinenkin outo heitto. Hän väitti, että ”harvoin ala lobbaa niin huonosti kuin lehdistö on tässä asiassa lobannut”.

Hyvä, että tämäkin tuli nyt selväksi. Eduskunnan tahto on siis lobbarien taskussa.

Toivottavasti alv-ratkaisulla ei sentään ollut mitään tekemistä sen kanssa, ettei Viestinnän Keskusliiton ja Journalistiliiton tapoihin ole kuulunut jakaa poliitikoille vaalirahaa.