Säästä voi rauhassa olla väärässä

Mielipide 1.9.2011 17:00
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö.

Asuin vuoden Englannissa. Opin sen, että tuntemattomien ihmisten kanssa on turvallista puhua säästä. Puhutaan siis säästä. Tai sääuutisista.

Helletauko. Helle palaa. Helteet tulevat taas. Helle ohi. Kesä loppuu keskiviikkona.

Ennen omalle pikku palstalleen lehdissä kahlittu sää on muuttunut uutisaiheeksi, joka nousee erityisesti etusivulle tai lööppiin asti. Enkä puhu hirmumyrsky Irenen kaltaisista äärisäistä, vaan ihan suomalaisesta peruskesästä: välillä on lämmintä, välillä ei ole.

Tylsän määritelmän mukaan sää on kaasukehän tila tietyssä paikassa tiettyyn aikaan. Iltapäivälehdille se ei ihan riitä. Säästä on tullut ehtymätön uutispajatso, vuoristorata kesäisestä seksihelteestä (Iltasanomat) talviseen, no, supertalveen (Iltalehti).

On tultu varsin pitkä matka siitä kun televisiometeorologi tökki ruudussa piipunvarrella mustavalkoista sääkarttaa. Samainen meteorologi todennäköisesti nielaisisi piippunsa, jos lukisi nykyisiä sääuutisia.

Mukava yksityiskohta on se, että ennen sammakkoprofessorien valtakuntaa ollut pitkien sääennusteiden tehtailu on nyt tieteellistetty. Heinäkuussa uutisoidaan lämmintä syksyä, vaikka sään ennustaminen kolmen kuukauden päähän on lähinnä arvaamista.

Miksi säästä tehdään niin iso numero? Sattumaa se ei ole, sääuutisoinnissa kunnostautuneilla iltapäivälehdillä on Suomen paras käsitys siitä, mikä lehdenostajia päivittäin kiinnostaa. Kesäaikaan tulevista ja menevistä helteistä saa helposti kevytmielistä lehdentäytettä.

Mutta kun kesähelteistä siirrytään syksyn supermyrskyihin saati sitten tappotalveen, alkaa kyse olla samasta ilmiöstä kuin jo pitkään jatkuneessa iltapäivälehtien koulu on helvetti -jutuissa: uhka myy. Sään ääri-ilmiöt ovat Suomessa vielä harvinaisia, mutta sääuutisoinnin ääri-ilmiöt ovat jo täällä.

Kelien revitteleminen on turvallinen valinta. Perinteisesti lehdistössä on pyritty siihen, että uutiset pitävät paikkansa. Jos iltapäivälehti kirjoittaa, että Pähkinäsaaren rauha solmittiin 11. elokuuta 1323 on luvassa oikaisu tai vähintään tarkentava jatkojuttu.

Säästä sen sijaan voi rauhassa olla väärässä. Ei tarvitse oikaista, vaikka huippuhelteet latistuvatkin keskilaimeaksi kesäsateeksi.

Yhdistelmä on hupaisa: toisaalta sää on niin tärkeä, että siitä on tullut loputon uutisaiheiden lähde. Toisaalta sääuutisissa voi mennä kuinka pahasti metsään tahansa. Luoja säätää säät, lehti vain raportoi.