Botellón ja saksalaissoutajat – vähän meni överiksi

Mielipide 21.7.2011 20:00
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Kaikki tuntevat vähintään yhden pariskunnan, joka saa pienestä kinasta aikaan hitonmoisen hulabaloon, jossa esiin kaivetaan vuosien takaiset selkkaukset, väärinymmärrykset ja epämiellyttävät äänenpainot. Koskaan ei tapella itse asiasta, vaan jokainen huolimattomasti heitetty poikkipuolinen sana sisältää potentiaalisen megariidan ainekset.

Vähän meni överiksi ja vanhojen kaiveluksi myös harmi, joka syntyi berliiniläisen soutukerhon 16 soutajan yksityisalueelle leiriytymisestä.

Asia, luvaton leiriytyminen, ei loppujen lopuksi ollut kamalan merkittävä, mutta nettikeskustelujen perusteella olisi voinut kuvitella, että saksalaiset soutelijat olivat tehneet jotakin peruuttamatonta. Kuten olivatkin! Ainakin heidän maanmiehensä olivat – toisessa maailmansodassa. Muistattekos?

Soutuseura pyysi nettisivuillaan anteeksi käytöstään. Kyse oli heidän mukaansa hätätilanteesta, kun yksi soutajista sairastui. Reippaat, kielitaitoiset ja kaikkia sääntöjä etenkin ulkomailla noudattavat suomalaiset nettikeskustelijat eivät tähän tyytyneet. Nettisivujen vieraskirjaan alkoi putoilla saksan-, englannin- ja suomenkielisiä viestejä, jossa muistutettiin saksalaisia Lapin polttamisesta ja natsimenneisyydestä. Olipa keskustelussa siteerattu kansallisajattelijamme, keihäänheittäjä Seppo Rädynkin ”Saksa on paska maa” -analyysiä.

Kekseliästä, omaperäistä.

Kun Iltalehti (18.7.) uutisoi saksalainen RTL-kanavan nostaneen suomalaisten sekoilun soutukerhon sivuilla uutisaiheekseen, olisin maksanut mitä vain, jos olisin päässyt kärpäseksi kattoon Matkailun edistämiskeskuksen toimistoon.

Toivon todella, että myös uutinen Turussa järjestetystä botellón-illanvietosta ylittäisi uutiskynnyksen ulkomailla. Espanjankielinen sana tarkoittaa nuorison kokoontumista puistoon tai muulle julkiselle paikalle oman viinipullon kanssa.

Arvatenkin kun sellainen tapahtuma sijoitetaan Turun Kupittaanpuistoon, ei kaikki mene niin kuin Keski-Euroopassa.

Poliisin botellónin jälkeisenä päivänä lähettämästä tiedotteesta kävi ilmi, että ongelmia olivat muun muassa: iso nuotio, jonka palokunta kävi sammuttamassa, järjetön roskaaminen, pusikoihin ulostaminen, autojen potkiminen, varkaudet, raiskaus, pahoinpitely ja tappelut.