Onko sinulla jotain salattavaa?

Mielipide 20.5.2011 06:00

Ensin Google, sitten Facebook, nyt Apple. Uusi tekniikka herättää huolia urkinnasta ja tietojemme epäilyttävästä käytöstä.

Tällä hetkellä kuuma aihe on erilaisten mobiililaitteiden tietosuoja. Uhka – jos mitään uhkaa ylipäänsä on – sijaitsee taskussa.

”Isoveli valvoo” -otsikoista saattaisi luulla, että laajat kansanjoukot ovat syvästi huolissaan yksityisyytensä suojasta. Taidamme olla pikemminkin innoissaan uusista, kivoista vempaimista.

Valvonta on herkullinen aihe. Se kiihottaa mielikuvitusta ja saa salaliittoteoriat kuplimaan. Kun Iso Firma narahtaa paikkatietojen väärinkäytöstä, siitä tulee Uutinen.

Mitä enemmän ihmisillä on älypuhelimia ja mitä enemmän niihin on saatavilla paikkatietoja hyödyntäviä sovelluksia, sitä enemmän aiheesta puhutaan.

Mistä siis oikein puhutaan?

Hollannissa navigaattorivalmistaja TomTom myi käyttäjien liikennetietoja poliisille.

Apple ja Google ovat tallentaneet ja keränneet matkapuhelimiensa käyttäjien sijaintitietoja. Virallinen syy kuuluu, että niin parannetaan karttoja ja palveluita. Taustalla on myös se, että ihmisten sijainti kiinnostaa mainostajia, jotka haluavat kohdentaa viestiään.

Sijainnin valvonta nousee mediassa pinnalle viimeistään siinä vaiheessa, kun ruuhkamaksusta ja ”älyliikenteestä” aletaan keskustella uudestaan. Ne on nimittäin suunniteltu toteutettavaksi satelliittipaikannuksella.

Uutisissa on helppo maalailla uhkakuvia. Ja yhtä helppoa, perusteltuakin, on kysyä, miksi liikkumistietoni kuuluisivat kenellekään.

Juuri tätä keskustelua ei ole vielä käyty loppuun asti. Pitää puhua enemmän siitä, millä hinnalla myymme tietomme ja kenelle ne kuuluvat. Pitää myös kysyä: entä sitten, onko tässä jotain ongelmaa?

Lopulta kaikki palaa rahaan.

Ruuhkamaksuilla halutaan pienentää päästöjä – ja välillisesti kuluja. Apple ja Google haluavat palvella mainostajia. TomTom ei saa enää riittävästi euroja laitteiden myynnistä, joten se myy tietoja liikennevirrasta.

Ainahan valtio on halunnut valvoa kansalaisiaan, ja nyt sillä on entistä paremmat välineet kyttäämiseen. Sen lisäksi henkilö- ja paikkatiedoista kisaa kasvava joukko firmoja.

Kehitys ei ole irrallinen muusta todellisuudesta. Yritykset ovat kiinnostuneita sellaisista asioista, jotka ennen olivat vain julkisen vallan heiniä, oli kyse sitten terveydenhuollosta, pysäköinninvalvonnasta tai henkilötiedoista.