Maanteiden mediatarjonta on surkeaa

Mielipide 25.10.2009 14:00
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Autoilijoita tylsistetään.

Autoilinpa taas Suomea ristiin rastiin, enimmäkseen ylös alas. Ja taas kerran huomasin, että maanteiden mediatarjonta on surkeaa – vaikka juuri siellä median seuraa kaivattaisiin ehkä kipeimmin.

Ehkä joku sietää tuhat kilometriä listaradioiden parhaita sekoituksia, loistavimpia uutuuksia ja tyhjäpäisesti höliseviä juontajia. Minä en.

Paikallisradioiden helmet ovat autoilijalle kirjaimellisesti ohikiitäviä iloja. Radio Suomenkin ohjelma vaihtuu, kun maakunta vaihtuu. Yle Radio 1:n tarjontaa pirstoo klassinen musiikki.

Helsingistä pohjoiseen lähtijän mielenvireyden pelastaa Yle Puhe – jonnekin Heinolan korkeuksille asti. Sitten alkavat katvealueet, jotka laajenevat pohjoiseen mentäessä.

Yleisradio väittää Puhetta valtakunnalliseksi kanavaksi. Katin kontit. Puheen ula-taajuuksien piirissä pitäisi olla 90 prosenttia kansasta, mutta jopa Hämeenlinnassa ja Oulussa valitetaan huonosta kuuluvuudesta.

Yleisradion tiedonvälitys- ja sivistystehtävä ei ilmeisesti koske esimerkiksi kauhajokelaisia, huittislaisia, raahelaisia ja hyrynsalmelaisia. Puhe, ainoa todellinen asiakanava, ei kuulu heidän tavallisista radioistaan lainkaan. Syy on se, että Yle säästää lähetystehoissa.

Toki Puhe kuuluu myös digi-tv:stä ja netistä. Ja saahan netin älypuhelimessa myös autoon. Mutta tässä vaiheessa Miehikkälän mummo (katvealueella hänkin) on jo tipahtanut mediatekniikan kärryiltä. Vaivalloiselta sellainen radionkuuntelu vaikuttaa minustakin.

Huoltoasemilta ei löydy piristystä. Ne eivät vieläkään näy myyvän äänikirjoja, ja matkaseuralaisen ääneen luettavaksi voi usein valita vain kahdesta iltapäivälehdestä, maakuntalehdestä ja Aku Ankan taskukirjasta. Mammuttiasemien lehtihyllyiltä löytyy erikoisaikakauslehtiä, joista ei kuitenkaan yleensä ole tuntikausien ajanvietteeksi.

Olen keksinyt ratkaisun, vaikkakin kömpelön.

Seuraavaan pitkään reissuun valmistaudun vierailemalla netissä Ylen mainiolla Areenalla. Kopioin cd-levylle tuntitolkulla arkistoituja radio-ohjelmia, joita sitten toistan auton soittimella.

Ei tuossa tietenkään ole oikea-aikaisen radiolähetyksen taikaa. Mutta soittimeni osaa luoda suoran lähetyksen illuusion: aina silloin tällöin levyn toisto keskeytyy, kun Radio Suomen liikennetiedotus rävähtää kuuluviin.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.