Luonnonkatastrofit ja terroriteot: Kiinnostaa, ei kiinnosta

Mielipide 2.5.2010 15:00

Mumbaissa tapahtui 200 kuolonuhria vaatinut terroristi-isku vuoden 2008 lopussa. Aseisiinsa koulutetut nuorukaiset tulittivat silmittömästi kohti kadulla kulkevia turisteja ja poliiseja. Taj Mahal -hotellin katolta heiteltiin käsikranaatteja, juna-asemilla räjähteli pommeja.

Sain puhelimeeni viestin, jossa kysyttiin: ”Oletko hengissä?”

Makoilin tällöin riippumatossa ja tuijotin Goan osavaltion rauhallista rantaviivaa. Tilanne oli hullunkurinen, aika tuntui pysähtyneen. Vain viikkoa aiemmin olin ihmetellyt Gateway of India -nähtävyyttä Taj Mahal -hotellin vieressä.

Mikä ajoitus, ajattelin.

Tapahtuma sai minut sijoittamaan osan niukasta matkakassastani useampaankin sanomalehteen. Muutkin turistit suorastaan nykivät lehtimyyjiä hihasta. Yleensä Intian-matkailijoilla on tapana ”olla huomaamatta” jonkin myymistä yrittävät ihmiset.

Nyt lehdet kiinnostivat. Onnettomuus, terrori-isku oli lähellä. Luin juttuja kuolleista ja loukkaantuneista. Mietin, kuten useammin pitäisi, olemassaolon oikeutusta.

Arvelin myös, että jos olisin Suomessa, en lukisi tapahtuneesta läheskään yhtä tarkasti kuin nyt.

Kaukana olevat tapahtumat eivät kiinnosta. Tai jos kiinnostavat, niin niiden laajuutta tai luonnetta ei kokonaan ymmärrä. Olen matkani jälkeen yrittänyt haastaa itseni lukemaan lisää asioista, jotka eivät vaikuta välittömästi elämiseeni.

Huomaan toki edelleen, etten seuraa kaikkia onnettomuuksia tai väkivallantekoja yhtä tarkasti. En voi esimerkiksi sanoa tietäväni kaikista Kreikan talouskriisiin liittyvien levottomuuksien yksityiskohdista. Islannin tulivuorenpurkaus on taas tullut tuttuakin tutummaksi.

Itselleen voi tietysti esittää tekosyynä, etteivät kaikki aiheet pääse mediassa esiin yhtä laajasti kuin toiset.

Aina voi kuitenkin yrittää olla kääntämättä selkäänsä maailmalle.

Suomen Kuvalehden verkkosivusto teki viime viikolla kävijäennätyksensä, suurena syynä Islannin tulivuorenpurkauksesta pöllähtänyt tuhkapilvi. Onnettomuudet kiinnostavat meitä, kun ne tapahtuvat lähellä.

Onko näistä uutisoitu jo liikaa vai liian vähän?

Thaimaan hallituksen vastainen protesti

Pakistanin itsemurhapommitus

Kaupunkien saastuminen