Kirjeitä 18.06.2020 06:00

Yhteistyö toimii jo

Puheenvuorossaan ”Ammattioppilaitosten ja työpaikkojen yhteistyö uusiksi” (SK 24/2020) Työterveyslaitoksen tutkijat Anna-Leena Kurki ja Eveliina Saari peräävät uudistuksen tarvetta, mutteivat juuri esittele käytännön toteutusmalleja.

Niitäkin on jo olemassa, ja niitä kannattaa hyödyntää ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyössä. Samalla parannetaan opiskelijoiden työkykyä ja osallistumista työelämän kehittämiseen.

Työterveyslaitoksen asiantuntijat Jukka Vuori ja Mikko Nykänen ovat kehittäneet useita malleja, jotka ovat herättäneet myös kansainvälistä kiinnostusta. Mallien luomisen perusteena on erityisesti ollut nuorten työkyvyn kehittäminen ja syrjäytymisen ehkäisy.

THL:n asiantuntijat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet koulutusta Opetushallituksen, ammatillisen koulutuksen järjestäjien, järjestöjen sekä yritysten kanssa. Tutkimus on viety käytäntöön. Työkykypassi on tästä hyvä esimerkki. Sen suorittamalla ammatillisessa koulutuksessa opiskeleva voi osoittaa työnantajalle olevansa hyvässä työkunnossa.

Sisältö