Kirjeitä 03.07.2020 06:00

Pakotteita Israelille

Suomen Kuvalehdessä 24/2020 oli artikkeli Israelin suunnitelmista liittää kansainvälisen oikeuden vastaisesti Länsirannan palestiinalaisalueita pysyvästi osaksi juutalaisvaltiota. Käytännössä se merkitsisi kuoliniskua toiveille elinkelpoisesta palestiinalaisvaltiosta.

Kun Venäjä 2014 miehitti ja liitti Ukrainalle kuuluneen Krimin alueen itseensä, kansainvälinen yhteisö, Yhdysvallat ja EU etunenässä, tuomitsi teon räikeänä kansainvälisen oikeuden rikkomuksena ja asetti Venäjälle laajoja pakotteita. Länsirannan, samoin kuin Syyrialle kuuluvien Golanin alueiden, liittäminen Israeliin on yhtä lailla kansainvälisen oikeuden vastaista ja rangaistavaa.

Nyt kuitenkin kansainvälinen yhteisö on ollut kovin hiljaa muutamia varovaisia kriittisiä kommentteja lukuun ottamatta. Yhdysvallat suoranaisesti tukee Israelin liitospyrkimyksiä – osoittaen kuinka kaksinaamaista maan nykyinen ulkopolitiikka on. EU tuskin pystyy muodostamaan yhtenäistä linjaa, varsinkaan jos yksikään jäsenmaa ei tee selkeää aloitetta esimerkiksi pakotteiden käyttöönotosta.

Sisältö