SK:n lukijoilta: Sitra ja TEM puolustavat tulosperusteisia rahoitussopimuksia

Sitra ja TEM uskovat tulosperusteisten rahoitussopimusten hyödyllisyyteen työttömyyden hoidossa.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

SIB-sopimus varmistaa yhteisen hyödyn

Roope Uusitalo pohtii Näkökulma-kirjoituksessa (SK 19/2019) tulosperusteisia rahoitussopimuksia (SIB). Teksti sisältää kohtia, joita on syytä täsmentää.

Työllisyys-SIB-hankkeessa varat pitkäaikaistyöttömien työllistämispalveluihin kerätään sijoittajilta. TEM maksaa sijoittajille tulospalkkiota, joka riippuu työllistyvien määrästä. Sijoittajat saavat pääomansa takaisin ja sille tuottoa vain, jos todella monet pitkään työttöminä olleet työllistyvät. Sijoittajien tuotto on myös tiukasti rajattu: mitä paremmin Työllisyys-SIB onnistuu, sitä suurempi osa taloudellisesta hyödystä jää valtiolle.

Hankkeen tulospalkkiomekanismiin ei kytketä vertailuryhmiä, koska ryhmiin jaettaessa työttömät joutuisivat eriarvoiseen asemaan. Palkkatuella työllistyneistä tulospalkkiota ei makseta palkkatuen osalta.

Talouskasvu hidastuu ja jäljellä oleva työttömyys on pitkälti rakenteellista. Tähän ongelmaan SIB hakee uusia ratkaisuja. SIB-malli tarjoaa julkiselle sektorille mahdollisuuden etupainotteisiin investointeihin ja vaikuttaviin hankintoihin – veronmaksajien eduksi.

Mika Pyykkö

Projektijohtaja, Sitra

Timo Lindholm

Johtava asiantuntija, TEM

 

 

 

Verohallinnon verokuiskaaja ei ole esiintynyt Instagram-videolla ilman paitaa (”Vallan oma kieli”, SK 19/2019). Kuiskaajalla oli paita ja kaulassa rusettikin.

Romaanin Kolkka on kirjoittanut Maria Matinmikko, ei Milja Matinmikko, toisin kuin sen arviossa (SK 19/2019) mainittiin.

Sademetsää tuhoutui 2018 keskimäärin jalkapallokentällinen kahdessa sekunnissa, ei minuutissa (Lyhyesti, SK 18/2019).

Toimitus