Kirjeitä 03.01.2020 06:00

Lapselle pitää lukea

Menneen syksyn aikana puhuttiin ja kirjoitettiin paljon nuorten huonosta lukutaidosta ja lukuhaluttomuudesta. Mutta miksi me emme etsi konkreettisia syitä tähän ongelmaan?

Miksi kukaan ei uskalla sanoa suoraan, että kaikki lähtee kotoa. Lapselle pitää puhua ja lukea, ja hänen kanssaan pitää keskustella jo aivan vauvaiästä lähtien. Eikä tämä maksa mitään. Isällä ja äidillä on syli ja kirjastot ovat täynnä kirjoja. Näin lapsi saa parhaat eväät elämällensä. Ei nuori viitsi lukea, jos hän ei osaa lukea tai jos lukeminen on hidasta ja työlästä. Kodit mukaan mukavaan työhön!

Matilda Pohjala

Espoo

 

Hallituksen ennätykset

Suomi sai joulukuussa maailman nuorimman pääministerin, 1985 syntyneen Sanna Marinin (sd). Marinin hallituksessa on 12 naista ja 7 miestä. Se on toinen ennätys. Milloinkaan ennen Suomessa ei ole myöskään ollut nainen saman aikaan pää- ja valtiovarainministerinä.

Kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtaja on nainen. Sekin on ennätys. Tilanne on perusteellisesti erilainen kuin Juha Sipilän (kesk) hallituksessa. Se oli kuin pörssiyhtiön johtokunnan herraseura. Marinin hallitus on kuin feministiseuran aktivistiryhmä.

Harvoin minkään maan poliittinen ilmapiiri on muuttunut niin perusteellisesti kuin Suomessa 2019.

Timo Uotila

Helsinki

Sisältö