Kirjeitä 23.04.2021 06:00

Humanististen alojen asema pitää turvata

Pirjo Hiidenmaa käsitteli kolumnissaan (SK 13–14/2021) osaamisen kaventumista yhteiskunnassamme lähinnä kieliaineiden osalta. Kolumni on avaus keskustelulle, jonka soisi maassamme vakavasti käynnistyvän.

Emme saa hyväksyä humanististen alojen hiipumista. Suuruudesta voi ja tulee haaveilla, herkeämättä. Se ei tarkoita opiskelijamääriä, vaan vahvaa visiota tulevaisuudesta: vaikuttavasta tutkimuksesta, korkeatasoisesta opetuksesta ja arvostuksen parantamisesta työmarkkinoilla. Muutoin alamme ahdinkoon ei saada muutosta.

Humanistisia tiedekuntia ei saa jättää yksin kurjistumisen kierteeseen. Yhteiskunnassa tarvitaan enemmän kuin koskaan ihmistieteitä ja ymmärrystä siitä, mikä meitä ihmisinä motivoi. Emme elä ollaksemme terveitä emmekä käyttääksemme jotain teknologiaa. Niin kuluttajamarkkinoilla kuin julkisen sektorin muutoksessa perimmäisiä tuloksia tuo vain ihmisten tarpeiden syvällinen ymmärtäminen. Juuri siihen humanistiset tieteenalat ovat erikoistuneet, ja siksi niiden asema tulee turvata politiikkaohjelmien heittelehtimiseltä.

Sisältö