Lipponen: Vihreiden kaikki projektit ovat epäonnistuneet

Mielipide 21.11.2008 12:15

Puolue on tullut yhteiskunnalle todella kalliiksi, nyt se haluaa moraalisen rappion uhallakin roikkua porvarina porvareiden seurassa.

Seuraavassa otteita Paavo Lipposen kolumnista, joka julkaistaan tämän viikon Suomen Kuvalehdessä (SK 47/2008, ilm. 21.11.2008). Voit kommentoida tekstiä tässä blogissa.

Puheet kapitalismin pelastamisesta ovat löysää otsikkotasoa. Nyt palataan vuosisataiseen sosialidemokraattiseen ajatteluun valtion keskeisestä roolista markkinataloudessa. Porvarillisten ideologisten hakkureiden räpellys näyttää säälittävältä tässä menossa.

Suomessa odottaisi ilmeiden siirtyvän peruslukemille. Tilanne on äärimmäisen vakava, kun ennusteet maailmalla viikko viikolta muuttuvat yhä huonommiksi. Hallituksen äänestäjien paapomislinja toimi kokoomuksen ja vihreiden hyväksi vaaleissa. Se auttoi myös perussuomalaiset voittoon. Nyt hyssyttelyn uskottavuus on mennyttä.

Maan pinnalle olisi aika palata myös energia- ja ilmastopolitiikassa. Sitä suunnitellaan EU:ssa ja Suomessa ikään kuin mitään uutta ei olisi tapahtunut maailmantaloudessa. Ilmastohype ei saa johtaa Euroopan ja Suomen kilpailukyvyn heikkenemiseen. EU-huipputason jääräpäinen jankutus ”päätetty mikä päätetty” on kuin keisarin uudet vaatteet, sillä kaikki tietävät, että tavoitteet eivät voi toteutua.

Uusiutuvan energian osuuden nostaminen EU:ssa 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä on täysin utopistinen tavoite. Nyt on jo vuosi 2008 eikä kukaan vieläkään tiedä, millä keinoilla tavoitteeseen voitaisiin päästä. Voimat tulisikin keskittää kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen.

Hallituksen energia- ja ilmastostrategiassa on paljon hyvää, ennen kaikkea sitoutuminen turvaamaan sähkön saanti teollisuudelle sekä valmius hyväksyä lisäydinvoiman rakentaminen. Selonteko jättää kuitenkin lähes kaiken vaille selkeää ratkaisua.

Hallituspuolueet kaivavat jo lähtökuoppia seuraaviin eduskuntavaaleihin. Vihreät eivät ota vastuuta mistään, sillä puolue uskoo olevansa vapaamatkustajanakin hallitukselle poliittinen ympäristösertifikaatti.

Vihreiden kaikki projektit ovat epäonnistuneet: Vuosaaren satama on rakennettu, ydinvoimaa on rakennettu ja rakennettaan lisää. Puolue on tullut yhteiskunnalle todella kalliiksi, nyt se haluaa moraalisen rappion uhallakin roikkua porvarina porvareiden seurassa.

Greenpeace ilmestyi selontekokeskustelun päivänä eduskunnan liepeille protestoimaan ydinvoimaa vastaan. Ilmastonmuutoksen torjuminen ei olekaan Greenpeacelle, WWF:lle ja muille joka päivä kannanottoja suoltaville järjestöille tärkeä asia, vaan pääasiana on fundamentalistinen ydinvoiman vastainen ristiretki. Miten nyt käy, kun liikkeen poliittinen siipi istuu ydinvoimaa rakentavassa hallituksessa?

Ydinvoiman ammattivastustajille tyypilliseen tapaan pyritään nyt antamaan sellainen kuva, että Barack Obama tuo muutoksen Yhdysvaltain energia- ja ilmastopolitiikkaan, jolloin ydinvoima hylätään.

Tosiasiassa Obama on selkeästi tunnustanut ydinenergian keskeisen merkityksen sekä energiahuollossa että hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä ja todennut, että hän ratkaisee ydinvoimaan liittyvät ongelmat. Ydinvoimaa tullaan rakentamaan Yhdysvalloissa hallituksen, ydinturvaviranomaisen sekä teollisuuden yhteistyöllä.

Pragmaattinen linja voittaa siis fundamentalismin.

Sitovia ilmastosopimuksia tuskin saadaan aikaan vielä YK:n ilmastokonferenssissa Kööpenhaminassa ensi vuoden joulukuussa. Globaali talouskriisi tekee välttämättömän voimavarojen siirron kehitysmaihin entistä vaikeammaksi. On hyvä, että ministeri Paula Lehtomäki (kesk) on Suomessa jo nostanut meille tulevan hintalapun näkyviin. Todellinen keskustelu globaaleista kysymyksistä on vasta nyt alkamassa.

Kolumnisti toimi pääministerinä 1995-2003 ja eduskunnan puhemiehenä 2003-2007. Hän toimii saksalais-venäläisen maakaasuyhtiö Nord Streamin ja suomalaisen energiayhtiö Pohjolan Voiman neuvonantajana.

Teksti
Paavo Lipponen
(SK 47/2008, ilm. 21.11.2008)