Lipponen: Vihreiden kaikki projektit ovat epäonnistuneet

SKnetin toimitus
Mielipide 21.11.2008 12:15

Puolue on tullut yhteiskunnalle todella kalliiksi, nyt se haluaa moraalisen rappion uhallakin roikkua porvarina porvareiden seurassa.

Seuraavassa otteita Paavo Lipposen kolumnista, joka julkaistaan tämän viikon Suomen Kuvalehdessä (SK 47/2008, ilm. 21.11.2008). Voit kommentoida tekstiä tässä blogissa.

Puheet kapitalismin pelastamisesta ovat löysää otsikkotasoa. Nyt palataan vuosisataiseen sosialidemokraattiseen ajatteluun valtion keskeisestä roolista markkinataloudessa. Porvarillisten ideologisten hakkureiden räpellys näyttää säälittävältä tässä menossa.

Suomessa odottaisi ilmeiden siirtyvän peruslukemille. Tilanne on äärimmäisen vakava, kun ennusteet maailmalla viikko viikolta muuttuvat yhä huonommiksi. Hallituksen äänestäjien paapomislinja toimi kokoomuksen ja vihreiden hyväksi vaaleissa. Se auttoi myös perussuomalaiset voittoon. Nyt hyssyttelyn uskottavuus on mennyttä.

Maan pinnalle olisi aika palata myös energia- ja ilmastopolitiikassa. Sitä suunnitellaan EU:ssa ja Suomessa ikään kuin mitään uutta ei olisi tapahtunut maailmantaloudessa. Ilmastohype ei saa johtaa Euroopan ja Suomen kilpailukyvyn heikkenemiseen. EU-huipputason jääräpäinen jankutus ”päätetty mikä päätetty” on kuin keisarin uudet vaatteet, sillä kaikki tietävät, että tavoitteet eivät voi toteutua.

Uusiutuvan energian osuuden nostaminen EU:ssa 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä on täysin utopistinen tavoite. Nyt on jo vuosi 2008 eikä kukaan vieläkään tiedä, millä keinoilla tavoitteeseen voitaisiin päästä. Voimat tulisikin keskittää kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen.

Hallituksen energia- ja ilmastostrategiassa on paljon hyvää, ennen kaikkea sitoutuminen turvaamaan sähkön saanti teollisuudelle sekä valmius hyväksyä lisäydinvoiman rakentaminen. Selonteko jättää kuitenkin lähes kaiken vaille selkeää ratkaisua.

Hallituspuolueet kaivavat jo lähtökuoppia seuraaviin eduskuntavaaleihin. Vihreät eivät ota vastuuta mistään, sillä puolue uskoo olevansa vapaamatkustajanakin hallitukselle poliittinen ympäristösertifikaatti.

Vihreiden kaikki projektit ovat epäonnistuneet: Vuosaaren satama on rakennettu, ydinvoimaa on rakennettu ja rakennettaan lisää. Puolue on tullut yhteiskunnalle todella kalliiksi, nyt se haluaa moraalisen rappion uhallakin roikkua porvarina porvareiden seurassa.

Greenpeace ilmestyi selontekokeskustelun päivänä eduskunnan liepeille protestoimaan ydinvoimaa vastaan. Ilmastonmuutoksen torjuminen ei olekaan Greenpeacelle, WWF:lle ja muille joka päivä kannanottoja suoltaville järjestöille tärkeä asia, vaan pääasiana on fundamentalistinen ydinvoiman vastainen ristiretki. Miten nyt käy, kun liikkeen poliittinen siipi istuu ydinvoimaa rakentavassa hallituksessa?

Ydinvoiman ammattivastustajille tyypilliseen tapaan pyritään nyt antamaan sellainen kuva, että Barack Obama tuo muutoksen Yhdysvaltain energia- ja ilmastopolitiikkaan, jolloin ydinvoima hylätään.

Tosiasiassa Obama on selkeästi tunnustanut ydinenergian keskeisen merkityksen sekä energiahuollossa että hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä ja todennut, että hän ratkaisee ydinvoimaan liittyvät ongelmat. Ydinvoimaa tullaan rakentamaan Yhdysvalloissa hallituksen, ydinturvaviranomaisen sekä teollisuuden yhteistyöllä.

Pragmaattinen linja voittaa siis fundamentalismin.

Sitovia ilmastosopimuksia tuskin saadaan aikaan vielä YK:n ilmastokonferenssissa Kööpenhaminassa ensi vuoden joulukuussa. Globaali talouskriisi tekee välttämättömän voimavarojen siirron kehitysmaihin entistä vaikeammaksi. On hyvä, että ministeri Paula Lehtomäki (kesk) on Suomessa jo nostanut meille tulevan hintalapun näkyviin. Todellinen keskustelu globaaleista kysymyksistä on vasta nyt alkamassa.

Kolumnisti toimi pääministerinä 1995-2003 ja eduskunnan puhemiehenä 2003-2007. Hän toimii saksalais-venäläisen maakaasuyhtiö Nord Streamin ja suomalaisen energiayhtiö Pohjolan Voiman neuvonantajana.

Teksti
Paavo Lipponen
(SK 47/2008, ilm. 21.11.2008)

Keskustelu

Saksassa uusiutuvan energian sektori työllistää nyt yli 200 000 ihmistä. Tuulivoimalla tuotettiin vuonna 2007 yli 40 TWh eli noin 7 % maan sähkönkulutuksesta. Kasvu on nopeaa. – Miksei Suomessa ole tilaa tuulivoimaloille? Saksalaiset kannattavat asiaa, kannatusta löytyy esim demaripoliitikkojen parissa. Toisaalla Merkel koettaa harata vastaan -onnistumatta.

Kun karsitaan sosialidemokraattinen hapatus pois, niin Paavo Lipponen aivan järkijätkä.

”Ilmastohype ei saa johtaa Euroopan ja Suomen kilpailukyvyn heikkenemiseen”
Kuulostaa aika hurjalta. Eli Lipposen mielestä ilmastonmuutoksesta voidaan huolehtia, jos taloustilanne sen sallii ja kilpailukyky säilytetään.

Kaikki on kaupan kilpailukyvyn nimissä – myös tulevaisuutemme. Eipä puoluevanhuksilla juuri uusia ideoita ole. Pelottavaa.

Lipponen ei uskaltanut kuitenkaan vielä nostaa todellista kissaa pöydälle. Häneltä puuttui rohkeus kyseenalaistaa myös ns. virallinen oppi ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta. Miten vihreät aikovat irrottautua asiasta kun tämä ilmastonmuutos osoittautuu pelkäksi uususkonnoksi.

Anterolle vaan tiedoksi, että ilmaston muuttuminen on fakta, ja ilmastotutkijoiden ylivoimaisesti vallitseva konsensus on se, että se on ihmisten aiheuttama.

Jos ilmasto ei muutu, niin mihin katoavat jäätiköt ja palsat?

Vihreat tarvitsevat Soinivaaran kaltaisen ajattelijan puhetorvekseen. Porukassa on liikaa hihattelijoita. Stallarit olivat pelottavan samankaltaisia.

Lipponen kertoo,mitä North Streamin palkollinen haluaisi Suomen tekevän:kytkeytymistä Venäjään aiempaa tiivisverkostoituneemmalla tavalla.Demarit ovat murehtineet vihreiden nousua siitä asti kun heitä alkoi ilmestyä Länsi-Saksan poliittiselle kartalle 1980-luvun alussa.Lipponen itse edustaa demarifundamentalismia,jossa jokaiseen ongelmaan löytyy ratkaisu:uusi virasto,uusi demarivirkamies ja keskiluokan veroaste 60%. Harva demari ymmärtää yritystoiminnasta mitään,vielä vähemmän ympäristösuojelusta tai kestävän ydinperheen merkityksestä. Lipponen halusi Euroopan unionista liittovaltion,jota johdettaisiin demarifundamentalistisin direktiivein.Juuri hänen pakkom ielle johti unionin siihen kriisiin,jossa se nyt on,kun Lipposen ajama konventti luonnosteli perustuslakisopimuksen,josta järjellisyyss integraation nykyvaiheessa jäi testaamatta.Järki hävisi,demarifundmentalismi voitti.

ALPOt tarvitsevat Lipposen kaltaisen ajattelijan puhetorvekseen. Porukassa on liikaa hihattelijoita. Stallarit olivat pelottavan samankaltaisia.