Lapset ja netti: Älä keuhkoa

Profiilikuva
blogit
Teksti
Pauliina Penttilä
Kirjoittaja on journalismin tutkija.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Minut tämä yllätti: kuudesluokkalaisista 67 prosenttia pääsee nettiin omasta huoneestaan. Useimmat menevät sinne omalla tietokoneellaan, osa tabletilla, puhelimella tai pelikonsolilla. Lasten mediabarometri 2012 kertoo neljäs- ja kuudesluokkalaisten mediankäytöstä. Lähes jokaisella isolla alakoululaisella on kotona käytössään tietokone ja internet-yhteys. Eniten mediaa käyttävät ne, jotka voivat tehdä sen oman huoneensa rauhassa.

Aikuista kummastuttaa, kun lapset roikkuvat netissä koko ajan. Barometri selittää, että lapset käyttävät perinteistäkin mediaa tietokoneen kautta: ruudulla voi pyöriä Uusi päivä -sarja tai soida NRJ-radiokanavan soittolista, lukemista löytyy lehtisaiteilta ja blogeista.

Meillä läppäri oli olohuoneessa. Ajattelin, että näin lasten surffailu pysyy aisoissa. Kone hajosi.

Huomattiin, että eniten sitä kaipasi tytär. Annoin periksi, ja niin joulupukki toi viidesluokkalaiselle oman läppärin.

Minuun hiipi hysteria: älä kerro itsestäsi mitään kenellekään, älä mene sinne, älä tee tuota, kerro heti minulle.

Mediabarometrin mukaan olen tyypillinen tapaus. Varoittelen tyttölasta pahoista aikuisista ja liiasta netissä oleilusta. Poikalapsille on tapana räkyttää liiasta pelaamisesta, valvomisesta, ulkoilun puutteesta, sosiaalisten suhteiden näivettymisestä. Lisäksi kuuluu olla huolissaan pelien väkivallasta.

Mitä keuhkoamista.

Mediabarometri saa vaahtoamisen näyttämään tyhjänpäiväiseltä.

Ensinnäkin lapset tekevät nykyään aika samoja juttuja kuin ennenkin, vain väline tai paikka on vaihtunut. Päiväkirjat ovat blogeissa, peliporukat Facebookissa.

Toiseksi vanhemmat eivät yleensä tiedä tuon taivaallista siitä, mitä lapset läppäreillään ja konsoleillaan tekevät. Oppitunti voi olla valaiseva: tytär pani minut lukemaan heppahöperön teinin blogia, ja kyllä, se avarsi.

Barometrin mukaan monet alakoululaisten suosikkipelit, kuten Call of Duty, ovat luokissa K16 ja K18. Kun lapsilta kysyttiin, miksi he pelaavat väkivaltaisia pelejä, he mainitsivat syiksi taidon ja kehittymisen - eivät verta ja ruumiita. Jos emme meuhkaisi vaan perehtyisimme, voisimme löytää vaihtoehtoja viihdetappamiselle.