Trump on heikentänyt Lähi-idän rauhanteon edellytyksiä

Puheenvuoro: Yhdysvaltojen seuraava askel voi olla Länsirannan siirtokuntien tunnustaminen osaksi Israelia, kirjoittaa Pasi Patokallio.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Pasi Patokallio
Suomen Kuvalehti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Presidentti Donald Trump on haastamassa Israelin ja palestiinalaisten konfliktin rauhanomaisen ratkaisun yleisesti hyväksyttyjä edellytyksiä. Pian valtaantulonsa jälkeen Trump lausui, ettei hän – toisin kuin edeltäjänsä – välttämättä kannata kahden valtion ratkaisua. Joulukuussa 2017 hän ilmoitti Yhdysvaltojen tunnustavan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja siirtävän suurlähetystönsä sinne Tel Avivista. Viime viikolla Trump julisti, että USA tunnustaa Golanin kukkulat osaksi Israelia.

Israel valloitti kuuden päivän sodassa vuonna 1967 Jordanialta Jordanvirran länsirannan – ja sen mukana Itä-Jerusalemin – ja Syyrialta Golanin kukkulat. Se liitti Itä-Jerusalemin yksipuolisesti itseensä vuonna 1980, koska juutalaisvaltio pitää koko Jerusalemia pääkaupunkinaan. Golanin kukkulat se liitti itseensä vuonna 1981. Kansainvälinen yhteisö ei ole hyväksynyt Israelin päätöksiä, vaan se pitää kumpaakin valloitusta miehitettynä alueena. Myös Yhdysvallat oli aiemmin tällä kannalla.

Yhdysvaltojen uudet päätökset ovat periaatteellisesti merkittäviä. Tähän asti on lähdetty siitä, että Jerusalemin asema ratkaistaan osana Israelin ja palestiinalaisten välisiä rauhanneuvotteluja kahden valtion konseptin pohjalta. Palestiinalaiset haluavat Itä-Jerusalemista oman valtionsa pääkaupungin. Golanin kukkuloiden osalta lähtökohtana on ollut, että Israel palauttaa ne Syyrialle osana laajempaa rauhanratkaisua, jolla Israel saa suhteensa järjestettyä Syyriaan ja kaikkiin muihin arabimaihin.