Kysymys wlan-yhteyksien avoimuudesta synnyttää keskustelua

Mielipide 1.4.2009 16:00

Turun hovioikeuden eilisen päätöksen mukaan naapurin langattoman verkkoyhteyden ja sen tukiaseman käyttö ilman lupaa on laitonta, vaikka yhteyttä ei olisikaan suojattu. Osa verkon käyttäjistä pitää tuomiota oikeana, kun toisten mielestä päätös on käsittämätön ja kertoo tuomioistuinten asiantuntemattomuudesta.

Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr) arvostelee Turun hovioikeuden päätöstä Yle Uutisten haastattelussa. Useat laitteet hakevat automaattisesti lähimmän verkon, ja Kasvin mukaan päätös asettaa myös laitteiden maahantuojat hankalaan asemaan.

Wlan-verkon tukiaseman luvaton käyttö voidaan estää suojauksella. Oikeuden mukaan suojaamatta jättäminen ei kuitenkaan merkitse sitä, että tukiaseman käyttö olisi jokamiehenoikeus.

Kuten kaikki netin käyttäjät tietävät, suojaamattoman tukiaseman kantama ulottuu kerrostalossa yleensä ainakin naapurihuoneistoihin.

Helsingin Sanomat kysyi lukijoidensa kantaa siihen, tulisiko naapurin suojaamatonta wlan-yhteyttä saada käyttää vapaasti. Keskiviikkona iltapäivällä HS.fi:ssä julkaistuun kyselyyn oli tullut reilut kymmenentuhatta vastausta, joista 47 prosenttia antoi kyselyyn myönteisen ja 53 prosenttia kieltävän vastauksen. Lievä enemmistö vastaajista oli siis hovipoikeuden päätöksen kannalla.

Sivuston käynnistämässä keskustelussa kantoja esiteltiin puolesta ja vastaan. Toisten mielestä yhteyden avoimuus on signaali, joka kehottaa yhteyden käyttämiseen, kun taas toisten mielestä jokamiehenoikeus ei ulotu toisen hankkimaan ja maksamaan verkkoyhteyteen.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.