Koljatti-kohu: On kohtuutonta, että ihminen joutuu kommentoimaan fiktiivistä seksimaniaansa

Mielipide 12.9.2009 16:01
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Koljatti-uutisointi on ollut juuri sen tasoista kuin millaiseksi toimittajien ammattitaito kirjassa kuvataan.

Olen lukenut viime päivinä aivan eri kirjaa kuin muut toimittajat.

Nimi on kyllä sama (Koljatti) ja tekijäkin (Jari Tervo), mutta tapahtumat kovasti erilaiset.

Lukemassani kirjassa ei päähenkilö, Suomen pääministeri Pekka Lahnanen, suinkaan pidä seksiorjaa kellarissa. Hän on vanginnut sinne burmalaissyntyisen naistutkimuksen professorin, johon hädin tuskin koskee. Hän ei myöskään ole ”seksimaanikko” ellei seksimaanikoksi lasketa ihmistä, joka ajattelee silloin tällöin seksiä, missä tapauksessa tunnustaudun seksimaanikoksi.

Muutkin kirjan ympärille pykätyt uutiset ovat ampuneet reilusti yli: Uuden Suomen mukaan Helsingin Sanomat kirjoitti kirjasta ”murska-arvion”, mikä on paljon sanottu kritiikistä, jota voisi luonnehtia korkeintaan penseäksi. Ilta-Sanomat ehti kertomaan, että elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen närkästyi kirjasta, vaikka Pekkarinen oli pitänyt Tervon häneen kohdistamaa irvailua kirjan hauskimpana antina.

Sanalla sanoen: Koljatti-uutisointi on ollut juuri sen tasoista kuin millaiseksi toimittajien ammattitaito kirjassa kuvataan.

Jotenkin tuntuu kohtuuttomalta, että ihminen joutuu kommentoimaan tv-kameroille omaa fiktiivistä seksimaniaansa. Näinhän kävi perjantaina Karkkilan torilla, kun toimittajat tivasivat silmät kiiluen Matti Vanhasen reaktiota Tervon kirjaan.

Kohtaus oli kuin suoraan Tervon kirjasta.

Samana iltana Ylen Pressiklubilla pääministeristä keksittiin vain pahaa sanottavaa. Ex-stallari Leif Salménin mielestä oli hämmästyttävää, ettei Vanhasta ole jo naurettu ulos politiikasta. Alma Median Helsingin toimituksen esimies Taneli Heikka arvioi, että lännestä katsottuna pääministerimme näyttää sosiaaliselta pökkelöltä.

Miten poliitikko voi reagoida tällaiseen kritiikkiin? Mitä kukaan edes mahtaa sosiaaliselle pökkelyydelleen?

Sitä paitsi: Suomi on täynnä umpimielisiä sosiaalisia pökkelöitä. Heidän uusin villityksensä on haastaa toisiaan yhdestäkin poliittisesti epäkorrektista sanasta oikeuteen. Tai ainakin spekuloida tällaisella mahdollisuudella.

MTV3:n Seitsemän Uutiset oli raahannut perjantaina kaikkien oikeusprosessien asiantuntijan Jukka Kemppisen studioon kommentoimaan, nouseeko Tervon kirjasta oikeusjuttu. Kemppinen kommentoi ytimekkäästi, että kaikkihan on teoriassa mahdollista ja aina voi elon markkinoilla yrittää, mutta ei nouse ei.