Riskitekijöitä ja riskin ottajia

Koko politiikan kenttä tuntuu nyt olevan täynnä riskejä.

näkökulma 20.07.2018 06:00
Hanna Ojanen
© OUTI KAINIEMI

Muistelen, ettei valtio-opin ja kansainvälisen politiikan opinnoissa aikoinaan puhuttu riskeistä. Nyt tuntuu koko politiikan kenttä olevan täynnä yhtä riskiä, riskien ottamista ja riskinhallintaa. Mahtaako tutkija voida edes kesälomaa pitää, kun on riski, että sillä välin EU ja Nato kaatuvat ja Saksan hallitus hajoaa?

Havahduin siihen, miten mielenkiintoinen käsite riski on päästyäni kymmenisen vuotta sitten seuraamaan Norjan tiedeneuvoston rahoittamaa tutkimusohjelmaa nimeltä ”Yhteiskuntaturvallisuus ja riskit”. Mieleeni jäi esimerkiksi se, etteivät palomiehet halua uudistaa toimintatapojaan, koska uusi tapa tai itse muutos on riski, ja riskejä tulee välttää.

Erityisen mielenkiintoista oli kuitenkin lukea J. Peter Burgessin tutkimushankkeista, joissa käsitellään riskiä. Burgess toimii nykyisin professorina arvostetussa Ecole Normale Supérieure -yliopistossa Pariisissa. Hän on tutkinut riskin eettistä perustaa ja yhteiskunnallisia, kulttuurisia ja poliittisia arvoja riskianalyysin ja riskien hallinnan perustana. Äskettäin hän kirjoitti The Conversation -julkaisussa riskin geopolitiikasta.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

avatar - 'Hanna Ojanen
Hanna Ojanen

Kirjoittaja on kansainvälisen politiikan dosentti, jonka erityisalaa on eurooppalainen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka.

Sisältö