Kesäajasta EU-kansanäänestys

Puheenvuoro: Suomi voisi samalla siirtyä Ruotsin aikavyöhykkeelle, ehdottaa väestötieteen dosentti Altti Majava.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Altti Majava
Suomen Kuvalehti
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kellot siirretään kesäaikaan tällä kertaa palmusunnuntaina – ja syksyllä takaisin talvi- eli normaaliaikaan. Kesäaika on käytössä koko EU-alueella ja laajemminkin. Kellonaika vaihtuu joka vuosi kesän suuntaan maalis- ja lokakuun viimeisenä sunnuntaiyönä kello kolme. Varsinkin siirtelyaikoihin viriää keskustelua siitä, onko menettelystä todellista hyötyä vai enemmän haittaa. Eroa voi olla silläkin, asutaanko esimerkiksi Etelä- vai Pohjois-Euroopassa.

Suomessa kesäajasta luopumisesta on tehty kansalaisaloite, jota puolletaan eduskunnassa ja hallituksessa yksituumaisesti. Suomi ei kuitenkaan pysty yksinään lopettamaan kellonaikojen edestakaista siirtelyä, koska päätösvalta on EU:lla. Suomen euroedustajat ovat europarlamentissa vaatineet kesäajan lopettamista, mutta heidän aloitteensa hävisi äänestyksessä. Asia siirtynee komission käsiteltäväksi eli hamaan tulevaisuuteen.

 

EU:n direktiivien kumoaminen tai muuttaminen on tunnetusti monivaiheista ja aikaa vievää. Viisareiden siirtelyn lopettaminen voisi todennäköisesti onnistua nopeimmin samalla menettelyllä, jolla Suomessa kumottiin kieltolaki. Kansanäänestyksessä 29.–30.12.1931 peräti 70,6 prosenttia kannatti sen kumoamista.