Karjula: Metsäkonsensus on lopullisesti ohi

Vuosikymmeniä rakennettu konsensus kemiallisen metsäteollisuuden ja kansallisen metsäpolitiikan välillä on auttamattomasti ohi, arvioi kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan työ- ja elinkeinojaoston puheenjohtaja Kyösti Karjula (kesk) puheenvuorossaan.

”Stora Enson päätöstä lakkauttaa Kemijärven ja Summan tehtaat on ollut vaikea ymmärtää alueellisesti, ja valtion omistajapolitiikan sisältöä on syytä arvioida jatkuvasti ’herkällä korvalla’. Keskustelua on kuitenkin aiheellista suunnata vaatimuksiin, jotka ovat syntyneet kansainvälisen toimintaympäristön muutoksessa. Suomalaisen metsäteollisuuden työpaikkoja on kadonnut muutamassa vuodessa tuhansia korkeasta metsäteollisuusosaamisesta huolimatta.

Stora Enso, UPM-Kymmene ja Metsä-Botnia ovat globaalimarkkinassa toimivia pörssiyhtiöitä. Se on tosiasia, joka on helppo kadottaa surutyössä. Globaali pörssiyhtiö toimii omilla säännöillään. Johdonvalta ja omistajavalta hakevat tasapainoa.

Kansallinen metsästrategia ja Stora Enson tai UPM-Kymmenen strategiat ovat eri puuta. Vuosikymmeniä rakennettu konsensus kemiallisen metsäteollisuuden ja kansallisen metsäpolitiikan välillä on auttamattomasti ohi.” (Katkelma puheenvuorosta SK 6/2008)

Oletko samaa mieltä kirjoittajan kanssa?