Kansanedustajat ovat verbaalisilta kyvyiltään surkeaa sakkia

Mielipide 2.5.2010 08:00
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Kevätpörriäinen on taas julkaistu, mutta politiikan toimittajat saavat vähintään yhtä makeat naurut päivittäisistä tiedotteista, poliitikkojen blogeista ja julkisista esiintymistä.

Suomalaiset kansanedustajat ovat verbaalisilta kyvyiltään surkeaa sakkia, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.
Otetaan nyt esimerkiksi kokoomuslaiset: heidän ei yksinkertaisesti pitäisi puhua tai kirjoittaa mitään, ainakaan mitään tunteisiin liittyvää.

Kun Jyrki Katainen julkistaa tv-kameroille olevansa ”mielettömän onnellinen” kahdesta uudesta ydinvoimaluvasta, katsoja voi vain huokailla hiljaa häpeästä.

Kansanedustaja Sanna Perkiön mielestä kohtuuhintaisen energian kriteerit täyttää parhaiten ydinvoima. ”Eniten kuitenkin tykkään aurinkoenergiasta”, hän kertoo lehdistötiedotteessaan. Eniten tykkään?! Onko Perkiö 12-vuotias, vai onko hänen kielellinen kehityksensä pysähtynyt vuosikymmeniä sitten?

Sdp:n varapuheenjohtajan Pia Viitasen jokaviikkoinen kirjallinen kälätys käsittelee yleensä hallituksen kelvottomuutta. Viime viikolla aiheena olivat vihreät ja ydinvoimaratkaisu.

”Luulisi jo sen viimeisimmänkin oljen löytyneen, mikä kamelin selän katkaisee”, Viitanen runoilee.
Siihen ei ole muuta sanomista kuin että kauniin kielikuvan voi vääntää noin pölvästiin muotoon vain ihminen, joka kertoo nettisivuillaan ”minuna olemisen ABC:stä”.

Vasemmistoliiton Pentti Tiusanen nälvii vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Ville Niinistöä näin:

”Vanhastaan Vihreän liitto on ollut median sylikoira, mehiköhän Villen kommentti läpi?”

En tiedä menikö läpi, mutta Tiusasen verkkosivuilta poimittu lause ei olisi mennyt läpi yhdestäkään oikolukuohjelmasta.

Keskustan Lauri Oinonen purnaa blogissaan:

”Avustajan sairaspoissaolot joko omien sairastelujen tai lapsen sairastelujen merkeissä ja hänen kunnallisten luottamustehtävien hoito, kaikki ihan laillisia esteitä, ovat kuitenkin merkinneet sen, että en ole saanut avustajan työtä sovitulla tavalla.”

Jos sivuutetaan se, onko ylipäätään reilua Oinosen avustajaa kohtaan, että pomo kirjoittelee tällaisia havaintoja julkisessa blogissa, jäljelle jää silti kohtuullinen ongelma. Ylläoleva lause on nimittäin niin huonoa Suomea, ettei sen merkeissä viitsi totisesti kauaa paneutua.