Vieraat on arvioitava ulko-ovella

puheenvuoro 04.01.2019 06:00
Kai Mykkänen

Meillä on kullakin omat huoneet mutta yhteinen asunto, ja sisällä liikutaan vapaasti. Silloin taloon tulevat pitää tarkastaa ja sisäänpääsystä päättää jo ulko-ovella. Sama pätee minusta Euroopan unioniin.

Turvapaikanhaku pitäisi siirtää EU:n ulkorajoille. Hakemuksen voisi jättää vain ulkorajalla, ja hakijat olisi pidettävä käsittelyn ajan vastaanottokeskuksissa ulkorajan läheisyydessä. Eteenpäin Euroopan unionin sisään jatkaisivat vain ne, jotka saavat oleskeluluvan. Kielteisen päätöksen tapauksessa motiivi jäädä laittomasti rajavyöhykkeelle olisi pienempi kuin jäädä laittomasti Euroopan unionin sisälle nykyisessä järjestelmässä.

Rauhallisessa tilanteessa ulkorajoilla voitaisiin toimia kansallisin voimin, kuten nytkin. EU:n yhteisiä resursseja tarvittaisiin varmistamaan riittävän nopea ja laadukas turvapaikkakäsittely kriisitilanteissa. Jos hakijoiden määrä kasvaa vuoden 2015 tapaan nopeasti kymmenkertaiseksi, kokeneita käsittelijöitä ei yhdestäkään jäsenmaasta yksinkertaisesti löydy, isäntämaan ja tulijoiden kieltä osaavista tulkeista p uhumattakaan.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Avainsanat
Sisältö