Jyrki Jantunen: Pömppömaha ja vartalonkanto tanssii tähtien kanssa

Mielipide 29.3.2009 14:48
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden tuottaja.

Hyvä Susanna Rahkamo, katselin sunnuntai-iltana puolinukuksissa Tanssii tähtien kanssa -tv-ohjelmaa, jossa sinä olet yksi tuomareista. En ollut tunnistaa sinua, kun olit niin laiha ja kapea kasvoistasi, mutta sohvakumppanini vakuutti, että kyllä se sinä olet, vaikka ei naamasta uskoisi.

Yhtäkkiä sohvakumppanini parahti, että noin ei saa sanoa kenestäkään eikä varsinkaan televisiossa. Kuulemma moitit jonkun naisnäyttelijän vatsaa pömppömahaksi, vaikka sellainen se ei kyllä ole. Sohvakumppanini oli sitä mieltä, että tästä nousee meteli ja että aamulla iltapäivälehdet tapetoivat lööppinsä sanoillasi.

Minä yritin vakuutella, että mitäpä tuosta, viihdettähän tämä on, ja saahan sitä näyttelijälläkin pullottaa, jos on pullottaakseen. Ja riittäähän tuollaisia lausuntoja. Jos sinun ojentavista sanoistasi nousisi myrsky, jouduttaisiin paheksumaan kaikkea muutakin – ja pahempaakin – puhetta, jolla tytöt ja nuoret naiset yritetään muokata anorektisen naisihanteen mittoihin kotona, koulussa ja kadulla.

Tuolla en tietenkään tarkoita sinun tai kenenkään toisen naisen ihannetta saati vartaloa. Mutta täytyy olla varovainen, ettei ulkonäköön kohdistettuja lausuntoja oteta liian vakavasti.

Hyvä Susanna. Ilahduin, kun puolustit lausuntoasi maanantaina lehdissä. Olet tottunut puhumaan suoraan, ja tanssiohjelma jos mikä on oikea areena suoralle puheelle ulkonäöstä. Minä tiesin heti, mitä tarkoitit pömppömahalla, vaikka sohvakumppanini ihmetteli, miksi sinä nyt selitit jostain vartalonkannosta.

Tiedätkö, että googlaamalla pömppömaha sai tiistaina jo yli 10000 osumaa netissä (sunnuntaina 29. maaliskuuta jo yli 17500 osumaa)? Toki niissä on mukana aika paljon sinua, mutta moni linkki vei sivuille, joilla kerrottiin, miten pömppömahasta pääsee eroon. Se tuntuu olevan yleinen vaiva etenkin naisilla. Monilla se jopa häiritsee elämännautintoja. Nyt tähän haittaan saadaan varmasti lisää apua, kun sinäkin kiinnitit siihen huomiota.

Hyvä Susanna. Tiistain lehdissä sinä sitten pyysit anteeksi puheitasi. Se oli lipsahdus, sanoit, ja olit halunnut kommentoida vain liikettä. Sohvakumppanini tiesi tämänkin etukäteen, minä olen ennen kaikkea hämmentynyt. Tällainen mökä ja takinkääntely tuiki tavallisesta lausunnosta, jolla pyrit vain ohjaamaan paremman ulkonäön ja suorituksen tielle.

Sitäkin mietin, miten selitän tämän toiselle sohvakumppanilleni, kymmenvuotiaalle tytölle, joka on jo vuoden päivät arvioinut suoralla puheella ulkonäköään. Sinun sanasi sunnuntaina tekivät häneen vaikutuksen. Varmaan samanlaisen kuin aikoinaan valmentajasi, joka varoitti sinua möhömahasta.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.