Juhana Vartiainen: Talouden ongelmat eivät ratkea kalevalaisella optimismilla

Hallitusohjelma sisältää tuiki tarpeellisia avauksia, kirjoittaa kokoomuksen kansanedustaja.
Mielipide 27.8.2015 23:00
Juhana Vartiainen
Juhana Vartiainen - avatar
Kirjoittaja on Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ylijohtaja.

Poliittinen keskustelu etsii taloudellisen heikkoutemme syitä henkisestä lamasta ja synkistelevästä ilmapiiristä. Mutta ekonomistin silmään surkea talouskasvumme on kaikin puolin ymmärrettävä ilmiö. Itse asiassa olisin erittäin hämmentynyt, ja omat maailmankirjani olisivat sekaisin, jos kansantaloutemme ja työllisyytemme kasvaisivat mukavasti.

Eikä diagnoosi ole edes kovin vaikea. Kustannustasomme on väärässä paikassa ja käsiparit vähenevät. Lisäksi olemme taantumassa. Nämä ongelmat eivät ratkea sillä, että koetamme kalevalaisella optimismilla laulaa itseämme iloisiin tunnelmiin. Sen sijaan ne kyllä ratkeavat pontevilla reformeilla ja hyvällä talouspolitiikalla.

Kuten Anders Borgin kanssa maaliskuussa 2015 julkaisemassamme raportissa esitimme, kustannustasomme on liian korkea. Pääasiassa syynä on teollisuutemme tuottavimpien osien nopea supistuminen. Mutta myös palkanmuodostusta voi moittia. Palkkamaltti repsahti vuoden 2007 jälkeen ja tupomekanismimme reagoi aivan liian hitaasti tuottavuuden putoamiseen ja tuottavuuskasvun loppumiseen.