Joulukirje Hesarille

Mielipide 8.12.2012 10:00

Hyvä Helsingin Sanomat. Olen uskollinen lukijasi ja maksava asiakas monen vuoden ajalta.

Olet siirtymässä tabloidi-kokoon vuoden 2013 alusta. Onhan se kiva, että junassa voi lukea lehteä kätevämmin – vaikka monet meistä lukevat sen jo muuten kuin paperilta.

Olet kertonut minulle monta monituista kertaa, että uudistus tulee ja että sinulla on pitkä historia, aina Päivälehden ajoilta vuodesta 1889!

Kyllä minä sen jo tiedän. Mutta maailmassa on monta asiaa, joita en tiedä. Minä haluaisin, että käyttäisit vuosisataisen kokemuksesi maailman tapahtumien kertomiseen niin hyvin kuin vain taidat.

Laskin arkistostasi, että olet julkaissut vuoden 2012 aikana noin 30 artikkelia tabloidi-uudistuksesta. Aihe kyllä mainitaan useammassakin tekstissä.

Olet lähettänyt HS-toimittajasi maakuntakierrokselle. Uutta Hesaria on esitelty metrilakutiskien vieressä kaupoissa ja keskuksissa. Kesällä hämmästyin, kun Jukolan viestissä myyntipisteiltä löytyi nastakenkien ja otsalamppujen rinnalta tabloidi-Hesari.

Lukijat ovat voineet osallistua tähän odotukseen kuin lapset jouluna. Joulupukin kuuma linja oli auki tosin jo helmikuussa, jolloin pikku tontut saivat keskustella päätoimittajan kanssa chatissa uudistuksesta.

Minusta tuntuu, että olet huolestunut siitä, mitä sinulle tapahtuu mediamaailman tuiskuissa. Että sinusta tulee lukijoillesi merkityksetön.

Nyt jaat tämän huolen meille lukijoille kertomalla, että tabloidistakin voi taitella biojätepussin.

On ollut rohkaisevaa nähdä, että verkossa maksullinen sisältösi kiinnostaa lukijoita.

Siitä aiheesta toimittajasi Veera Luoma-aho kirjoitti blogissaan, että ”…lukijat eivät tarvitse oppituntia maksamisen konseptista. Heille pitää tehdä asioita, joista he haluavat maksaa.”

Tätä ajatusta toivoisin sinun noudattavan myös lehtiuudistuksesta puhuttaessa.

Toivon, ettet pahastu arvostelusta. Suomi ansaitsee hyvää uutistoimittamista, jollaista toivon voivani lukea Hesarista myös tulevaisuudessa, säästöpaineista huolimatta.

Hyvää joulua ja uutta vuotta sinulle.

T. Hämmentynyt lukija.