Enemmän kuin laulaja

Pääkirjoitus 15.12.2017 06:00
Ville Pernaa

Nykyinen presidentti ja hänen kaksi edeltäjäänsä kirkon etupenkissä. Hautajaiset virallisen protokollan mukaisesti ja suorana lähetyksenä. Ne olivat kansallinen kunnianosoitus.

Kymmenettuhannet ihmiset seurasivat seremoniaa Pariisin keskustassa. Eiffel-torni ja muita monumentteja koristeltiin kunnioituksena vainajan työlle. Arkkua saattoi muun muassa 700 ranskalaista moottoripyöräilijää.

Vainaja ei ollut Ranskan presidentti, ei pääministeri tai muukaan valtiollinen hahmo. Hän oli kansallinen symboli, 74-vuotiaana kuollut rokkari Johnny Hallyday.

BBC:n kuolinuutisen otsikon mukaan hän oli maailman ”suurin rocktähti, josta et ole ikinä ennen kuullut”. Ranskankielisen maailman ulkopuolelta katsottuna BBC:n arvio pitää varmasti paikkansa, vaikka Johnny Hallyday on noin 110 miljoonalla levyllään maailman kolmenkymmenen eniten levyjä myyneen artistin joukossa.

Muulla kielellä kuin englanniksi levyttäneistä hän on todennäköisesti maailman myydyin.

Hautajaiset osoittivat taas kerran kansallisten symbolien voiman, vaikka maailma on koko ajan pienempi ja verkon ja sosiaalisen median välityksellä on helppo osallistua mihin tahansa piittaamatta kansallisista raja-aidoista.

 

Silti edelleen on hetkiä, jolloin kansakunta pysähtyy ja taitava poliitikko osaa hyödyntää ne. Siksi presidentti Emmanuel Macron ei hautajaispuheessaan säästellyt sanoja: ”Johnny eli yleisöään ja maataan varten.” Macronin mukaan ”hän oli enemmän kuin laulaja, sillä hän oli elämä eikä siksi kuole koskaan”.

Puheen paatosta ei latistanut se, että sotkuisen elämän elänyt rocktähti edusti ennen kaikkea amerikkalaista kulttuuria, josta hän omaksui kunkin vuosikymmenen suosituimman tyylin. Johnny ei edes ollut Johnny vaan Jean-Philippe. Lisäksi hautajaispuheessa kiitelty patriootti asui pienellä Saint Barthélemyn saarella veroja paossa.

 

Macron ei antanut tällaisten säröjen vaikuttaa puheeseensa. Kuollut artisti oli ennen kaikkea ranskalaisen tavallisen keskiluokan idoli, tasapuolisesti miesten ja naisten, suurten ikäluokkien, maanviljelijöiden ja pienyrittäjien. Hän oli enemmän oikeistolainen kuin vasemmistolainen hahmo.

Macron käytti tilaisuuden hyväkseen eikä halunnut jättää sankarin perintöä pelkästään oikeistolaisten käytettäväksi. Keskiluokan suosiosta kamppailevat kaikki puolueet, Marine Le Penin Kansallinen rintama mukaan luettuna.

Kansakuntaa yhdistäviä hetkiä on koko ajan harvemmin, mutta nykyään ne voivat verkon ja sosiaalisen median kaikukopassa vahvistua erittäin voimakkaiksi.

Entä jos viimeinen jääkäri Väinö Valve tai kenraali Adolf Ehrnrooth olisivat kuolleet sosiaalisen median aikakaudella? 

Ville Pernaa

päätoimittaja

Emmanuel Macron ei halunnut jättää sankarin perintöä pelkästään oikeistolaisten käytettäväksi.

Sisältö