Jääkiekon MM: tosipelit alkavat, mutta ketä kiinnostaa

Mielipide 6.5.2009 15:13

Kolme selitystä, miksi lätkä ei kiinnosta. Ole eri mieltä tai kerro omasi.

Tänäkin keväänä moni on valittanut, ettei enää jaksa syttyä jääkiekon MM-kisojen seuraamisesta. Kuulun samaan kastiin. Olen seurannut pelejä satunnaisesti, eivätkä ne jaksa herättää samanlaisia tunnemyrskyjä kuin joskus.

Tämä tuli mieleeni, kun seurasin, millaista uutiskuvaa maailmalta on tarjolla. Sveitsin kisoista kuvaa riittää.

Mutta onko todella niin, että suhde lätkään on väljähtänyt. Mietin mahdollisia syitä.

Selitys 1: Yhtenäiskulttuurin aika on ohi eikä kansallistunto ole sitä mitä ennen, sanoisi yhteiskuntatieteilijä. Ihmiset alakulttuuristuvat, kaikki on nykyään segmenttiä ja fragmenttia. Tämä on varmasti totta, mutta tarkastellaanpa silti katsojalukuja. Vuoden 2008 katsotuimmat telkkariohjelmat olivat lähes kaikki edelleen suuria kansallisia näytelmiä: Linnan juhlat, mäkihypyn maailmancup, euroviisut ja – yllätys yllätys – jääkiekon MM-kisat.

Tämä selitys ei siis kelpaa, pitää yrittää keksiä parempia.

Selitys 2: Kisat pelataan liian usein. Miettikää vaikkapa jalkapallon arvokisoja, EM- tai MM-kamppailuja. Kun kisat ovat joka neljäs vuosi, niiden alkaessa ilmassa on klisettä käyttääkseni ”suuren urheilujuhlan tuntua”.

Selitys 3: Suomi on kärsinyt liian monta kivuliasta tappiota, välinpitämättömyys on siis defenssi. Kun en kannata palavasti, en pety karvaasti. Tämä tie on kyllä petollinen, varsinkin jos se johdetaan ihmissuhteisiin. Kohta mikään ei tunnu miltään.

Tänään pelataan taas. Suomi haastaa Yhdysvallat, panoksena pääsy jatkoon. Aion katsoa pelin ja kannattaa Suomea pettymisen uhallakin. Jos tulee turpaan, pohdin taas vuoden päästä sitä, miksi lätkä ei jaksa innostaa enää.

Kertokaa hyvät lukijat: Jaksatteko seurata jääkiekon MM-kisoja. Entä arvokisoja ylipäänsä? Ja miksi tai miksi ette?