Ilmastonmuutos: Turpiin tulee, teet niin tai näin

Mielipide 5.11.2009 17:06

Ilmastonmuutos on yksi niistä aiheista, joiden uutisoinnista tulee lunta tupaan joka suunnalta. Palautteen antajasta riippuen media on joko viherpiipertäjien tai teollisuuden kelkassa, jutut liian vaikeaselkoisia tai liian yleistäviä.

Esitän teorian, jossa syy-seuraussuhde on puhtaasti itse kehittämäni, epätieteellinen, mutta sille löytyy vahvistusta.

Mitä pidemmälle lämmin ja vähäluminen 2000-luku on edennyt, sitä enemmän tapa puhua ilmastonmuutoksesta on muuttunut. Kärjistäen voisi sanoa, että kun ennen epäiltiin, niin nyt muistetaan aina sanoa, että epäiljöitä ei enää ole.

Muistatteko talven 2006-2007? Lunta sai odottaa etelässä pitkälle tammikuuhun. Seuraava talvi oli, jos mahdollista, vieläkin heikompi. Näiden vuosien aikana ilmastonmuutos löi todella läpi suomalaisessa valtamediassa.

Saman on huomannut myös Suomen ympäristökeskuksen tutkija Jari Lyytimäki, joka sanoo tuoreimmassa Journalisti-lehdessä näin:

”Esimerkiksi Helsingin Sanomien uutisoinnissa ilmastonmuutos löi todella läpi talvella 2006-2007. Se talvi oli poikkeuksellisen vähäluminen.”

Niinpä. Aiheellista mediakritiikkiä on huomauttaa, että ilmastonmuutos ei ole aivan niin yksinkertainen asia, että vain ikkunasta vilkaisemalla pääsisi kärryille.

Nyt siellä ulkona nimittäin sataa lunta, täällä etelässäkin, ja lokakuu oli paikoin keskiarvoa kylmempi. Jos tästä nyt vetelisi suoria johtopäätöksiä, Kööpenhaminan ilmastokokouksessa kuukauden päästä voisi todeta, että ”vaara ohi”.

Mutta kuten tälläkin sivustolla on todettu ja keskusteltu, aivan yksiselitteisen ilmiön kanssa emme ole tekemisissä. Jossain päidemme yllä leijailee ajatus, että media on epäonnistunut, kun se ei ole kertonut ilmastonmuutoksesta totuutta. Kertokaa mikä on se totuus, se kun ei ole tiedeyhteisöllekään täysin selvä.

Miten Suomen Kuvalehti sitten yrittää kertoa ”totuuden”? Lehdessä, painetussa, ilmestyy lähes joka numerossa juttuja Muuttuva ilmasto -sarjassa. Siinä ilmastonmuutosta käsitellään monelta kantilta. Kaikki tuon sarjan jutut keräämme marraskuun aikana myös tänne verkkoon.

Lisäksi netissä aihetta käsittelee tiedeblogistimme Aku Heinonen, jolla on käynnissä Muuttuuko ilmasto? -juttusarja. Sitä kannattaa seurata.