Ikä on politiikassa pelkkä mielentila

Mielipide 12.7.2009 16:00
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Vanhanen on ikuinen.

Paavo, Jutta, Jyrki ja Anni.

Lokeroimista ja luokittelua rakastavat toimittajat ovat jo ehtineet tehdä mooonta kesäistä artikkelia siitä kiistattomasta faktasta, että neljää eduskuntapuoluetta johtaa nyt 1970-luvulla syntynyt henkilö.

Miten nämä kaksi miestä ja kaksi naista ovat sukupolvikokemuksensa kautta linkittyneet toisiinsa?

Mitä seurauksia on sillä, että 33-vuotias Jutta Urpilainen diggailee Mambaa ja Suurlähettiläitä (Iltalehti 4.7.), mutta Jyrki Katainen, 36, onkin pallogrillimies (Ilta-Sanomat 4.7.)? Ja hold your horses! Kolmevitonen Anni Sinnemäki tykkää kirjavista ja romanttisista asioista ympärillään, vaikka ei halua pukea niitä päälleen (Eeva 7.7.). Porukan kuopus, 32-vuotias Paavo Arhinmäki puolestaan näyttää katu-uskottavasti kansainvälistä käsimerkkiä tällaiselle jaottelulle: Arhinmäen mielestä Sinnemäki ja Katainen kuuluvat kokonaan eri sukupolveen kuin hän (STT 4.7.)

Monelta kantilta on politiikan neliapilaa tutkailtu. Sitä ei kukaan ole kuitenkaan tätä ennen kertonut, että jos Paavon nimen neljä ensimmäistä kirjainta yhdistää Annin kahteen viimeiseen ja Jutan ja Jyrkin viimeiseen, muodostuu kirjaimista sana PAVIAANI.
Sattumaa – tuskinpa vaan.

Kuten tiedetään, ihminen on juuri niin vanha kuin miksi itsensä tuntee.

Vain neljä vuotta Kataista vanhemmalla Stefan Wallinilla olisi kaikki edellytykset Jutan, Jyrkin, Annin ja Paavon klubiin, vähintäänkin hang around -jäseneksi. Wallin voisi nostaa Rkp:n vajoavaa kannatusta trendikkäällä ministerisalkullaan. Urheilu- ja kulttuuriministerinä hän voisi chillailla kisakatsomoissa ja rokkifestareilla. Jostain syystä Wallin on kuitenkin päättänyt vaipua puolueensa kanssa nuuskapurkkia puristaen hitaaseen unholaan.

Wallinin täydellinen vastakohta on keskustan Matti Vanhanen, 53, jota katsoessa viimeistään varmistuu siitä, että viagran aikakaudella ikä todellakin on pelkkä mielentila. Vähänpä on Jutalla, Annilla, Jyrkillä ja Paavolla etua kukkeasta nuoruudestaan. Vanhanen johtaa joka tapauksessa Suomea vielä kymmenenkin vuoden kuluttua. Näinhän hän visioi Helsingin Sanomien ”Miltä Suomi näyttää vuonna 2019” -haastattelussa viime talvena.

”Tuohon mennessä nuoremmat pomot ovat oppineet, ettei kokeneempia 40 vuotta työelämässä olleita voi pomottaa”, Vanhanen luki madonluvut haastajilleen.

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.