Huonoa esimerkkiä? Kuusi kysymystä jääkiekosta ja viinasta

Mielipide 18.5.2011 12:17

Ensin voitettiin, sitten juhlittiin, nyt kohistaan. Kultajuhlan jälkeen on ilmaantunut paheksujia muistuttamaan siitä, että jääkiekkoilijoiden käytös ei ollut asiallista – että alkoholin käyttö meni liiallisuuksiin.

Kohkaus Leijonien rellestyksestä herättää koko joukon kysymyksiä. Vaikka kaikkiin niihin ei ole vastausta, kysymykset kannattaa silti esittää.

Osaan yritän vastata itse, osan jätän suosiolla (teille) viisaammille.

Näyttivätkö Leijonat huonoa esimerkkiä?

Varmasti näyttivät, mutta vain osa heistä. Kun katsoin juhlia, eivät kaikki siellä lavalla olleet umpijurrissa, tai jos olivat, peittivät sen hyvin.

Ja kaiken arkijärjen nimissä kannattaa muistaa, että vaikka yhdellä kiekkojoukkueella on ihailun tuomaa vaikutusvaltaa, eniten sitä on vanhemmilla ja kodilla. Sieltä ne miehen ja naisen mallit tulevat.

Onko jääkiekko jotenkin erityisasemassa?

On ja ei. On kysytty, miksi suunnistaja Minna Kaupin ilveilyt aiheuttivat kohtuuttoman kohun vaikkapa Pasi Nurmisen kaatuiluun nähden.

On kysytty, miksi Harri Olli sai kenkää mäkihyppyjoukkueesta törmäiltyään päissään.

Hyviä kysymyksiä. Olen silti aika varma, että jos joku Leijonista olisi jäänyt kiinni ryyppäämisestä kesken turnauksen, häntäkään ei olisi silitetty myötäkarvaan.

Miten juhlittiin vuonna 1995?

Muistaakseni aika samalla lailla kuin nyt, iloisesti, spontaanisti, kosteastikin. En silti muista – eivätkä muista arkistotkaan – että tuolloin olisi puhuttu kiekkojoukkueen juhlinnasta niin kuin nyt. Jos joku tietää tai muistaa paremmin, korjatkaa toki ja kertokaa lähde.

Mistä tämä kertoo? Ehkä jokin osa Suomea tekee korjausliikkeitä suhteessaan alkoholiin. Tai ehkä media on vain kärkkäämpi kuin 16 vuotta sitten.

Suhtaudutaanko urheilijoihin eri tavoin kuin vaikkapa taiteilijoihin?

Taiteilija on esimerkki siinä missä urheilija. Miksi siis vaikkapa Ville Valon rööki-imago, Kotiteollisuus-yhtyeen ryypiskely tai Aki Kaurismäen temput Cannesissa eivät aiheuta samanlaista närää?

Onko taiteilijalle sallitumpaa olla maallisten viettiensä vietävänä? Näyttää siltä.

Ilmeisesti urheilija edustaa edelleen jotain puhdasta – mikä on erikoista kaikkien dopingkohujen ynnä muiden jälkeen.

Minne Timo Jutila katosi?

Sairauskohtaus, tulehtunut nilkka, ota näistä nyt selvää…

Mitä tästä kaikesta seuraa?

Se selvinnee seuraavalla kerralla, kun torilla juhlitaan kiekkokultaa.