Huilla: Opiskelija ei pääse hakijarekisteristä irti

Mielipide 29.8.2008 12:15

Oppilaitosten hakijarekisterissä on kuolleita sieluja. He ovat opiskelijoita, jotka ilmoittautumisensa jälkeen on välittömästi kirjattu oppilaitokseensa. Tästä rekisteristä opiskelija ei pääse irti, vaikka sitä elo-syyskuussa ennen opintojen aloittamista haluaisi.

Tieto kesäkuisesta valintakokeen tuloksista, pistemäärästä ja alimmasta hyväksytystä pistemäärästä tulee opiskelijalle heinäkuun puolivälissä. Hyväksytyt iloitsevat, hylätyt alkavat tarkastella muita vaihtoehtoja.

Tilanne on kuitenkin monimutkaisempi kuin miltä näyttää. Valintakokeeseen osallistuva opiskelija ei saa hakuvaiheessa opinto-ohjausta. Oppilaitosten opiskelijan ohjausmateriaali on vaikeaselkoista. Opiskelijoiden elämäntilanteet vaihtelevat ja perehtyminen valintajärjestelmään jää usein heikoksi.

Valintakokeen tuloksessa on merkintä, että valintaoppaasta voi tarkistaa ”määräajat, jonotusmenettelyn ja valintaperusteet”. Jotkut valintakokeessa hylätyistä opiskelijoista kysyvät kokeensa perään, toiset eivät.

Heinäkuun aikana opiskelija etsii ja saakin toisen opiskelupaikan. Ymmärtämätön opiskelija tekee pahimman mahdollisen virheen, jos ilmoittautuu ”johonkin”, vain hyvissä ajoin opiskelupaikan turvatakseen. Ilmoittautuessaan hän vahvistaa valintansa. Tämä koituu hänelle kohtalokkaaksi.

Ilouutinen, opiskelupaikka yliopistosta, tulee postissa kuukauden lopussa. Opiskelija ei peruutusten takia jäänytkään rannalle, vaikka koetulos oli paljon alle hyväksytyn. Riemu on aitoa, ja opiskelija päättää vaihtaa opiskelupaikkaa.

Tästä alkaa kuitenkin nuoren aikuisen elämänhelvetti.

Opiskelijaksi hyväksytty voi saman lukuvuoden aikana ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Kaksi korkeakoulupaikkaa samana vuonna on mahdoton yhtälö. Opiskelupaikat eivät saa keskittyä ja kasaantua yksille, toisten jäädessä ilman. Periaate on hyvä.

Oppilaitoksilla on kiire saada opiskelija omiin nimiinsä. Siitä on niille hyötyä. Opiskelija ei voi peruuttaa aiempaa ilmoittautumistaan, jotta voisi vastaanottaa viiveellä saamansa ensisijaisen opiskelupaikan. Reilu ilmoittautuminen esimerkiksi ammattikorkeakouluun kostautuu.

Kesäauton poistaminen liikenteestä käy puhelinsoitolla. Opiskelupaikan peruuttaminen korkeakoulusta toiseen siirtymistä varten on perin byrokraattinen ja mutkikas juttu.

Opiskelija voi anoa peruutusta oppilaitoksesta, johon hän ennätti ilmoittautua. Joitakin peruuttamispyyntöjä tehdään jo elokuun alkupuolella. Anomuksia tutkitaan ammattikorkeakouluilla ja yliopistoissa. Jotkut oppilaitoksista myöntyvät peruutukseen. Toiset oppilaitokset vetoavat haku-, valinta- ja ilmoittautumiskiemuroihin, eivätkä päästä opiskelijaa irti.

Käsittelyn jälkeen asia etenee opetushallitukseen. Mikäli hakemus hylätään, opiskelija on pattitilanteessa. Motivaatio hukassa, tavoiteltu ja auki saatu ovi yliopistoon on suljettu – toisen korkeakoulun takia! Kylmä hallintomaailma tarjoaa kaksikymppiselle opiskelijalle ratkaisufoorumiksi hallinto-oikeutta!

Jotkut opiskelijat jättävät asian sikseen. He eivät aloita opiskeluita korkeakoulussa, joka ei myönnä heille ilmoittautumisen peruutusta.

Nuori aikuinen ansaitsee yhteiskunnan ja koulutusjärjestelmän tuen. Koulutusyksikköjen on ymmärrettävä opiskelijan etu. Siitä on aina lähdettävä ja sen eteen toimittava.

Haku-, valinta- ja ilmoittautumisprosessi ei saa johtaa opiskelijaa kuluttavaan kriisiin. Se ei myöskään saa johtaa kuolleiden sielujen luettelon kertymiseen mihinkään hakija- ja opiskelijarekisteriin. Kenen etu on, että opiskelija ei paikan auettua pääse opiskelemaan sinne, minne hän on ensisijaisesti pyrkinyt?

Kirjoittaja on Ruoveden seurakunnan kappalainen ja toimi Tampereen seurakuntien vs. oppilaitospastorina 2005-2006.

Teksti
Kimmo Huilla
SK 35/2008 (ilm. 29.8.2008)