Haaste tutkijoille: Jalkaudu keskusten ulkopuolelle – perehdy niihin, joihin puhe ”aidosta kansasta” vetoaa

PUHEENVUORO: Tutkija voi edistää demokraattista kulttuuria tutkimalla, mitä suomalaiset ajattelevat itselleen tärkeistä asioista.
Petteri Pietikäinen ja Antti Lepistö
Mielipide 18.3.2017 13:33
Julkisessa keskustelussa populismia käsitellään usein puhtaasti kielteisenä ilmiönä. Tähän on perustellut syynsä. Populismi on kuitenkin vaikea haaste yhteiskunnalle, koska populisteilla on aidosti varteenotettava viesti: demokraattisessa yhteiskunnassa kansan tunteita ja ajatuksia on kuunneltava, e...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Populismin haasteeseen vastataan ”tutkimalla, mitä suomalaiset ajattelevat itselleen tärkeistä asioista ja miten heidän sympatiansa ja antipatiansa muotoutuvat”.

???

Eiköhän suomalaisten(kin) aatokset ole aika hyvin hanskassa vuosittain julkaistavien satojen kvali-, kvantti-, ja sektoritutkimusten kautta. Ihmiset ovat pääsääntöisesti (oikeistolaisia) konservatiiveja. Sympatiat kohdistuvat ehkäpä inhimillisesti ymmärrettävästi omaan ”uniikkiin tietoisuuten”, antipatiat kaikkeen muuhun mahdolliseen.

Populistien kukkahattusetämäinen kuunteleminen voi olla jännää, mutta eivät ne sillä parane; saavat vaan lisää vettä viemäriinsä.