Haaste tutkijoille: Jalkaudu keskusten ulkopuolelle – perehdy niihin, joihin puhe ”aidosta kansasta” vetoaa

PUHEENVUORO: Tutkija voi edistää demokraattista kulttuuria tutkimalla, mitä suomalaiset ajattelevat itselleen tärkeistä asioista.
Mielipide 18.3.2017 13:33
Petteri Pietikäinen ja Antti Lepistö
Suomen Kuvalehti

Julkisessa keskustelussa populismia käsitellään usein puhtaasti kielteisenä ilmiönä. Tähän on perustellut syynsä. Populismi on kuitenkin vaikea haaste yhteiskunnalle, koska populisteilla on aidosti varteenotettava viesti: demokraattisessa yhteiskunnassa kansan tunteita ja ajatuksia on kuunneltava, eikä vain vaalikampanjoiden aikana.

Tämän haasteen edessä myös tutkijoiden on kysyttävä itseltään, mitä he voivat tehdä edistääkseen demokraattista poliittista kulttuuria ja ehkäistäkseen kansan moniarvoisuuden kieltävän populismin nousua. Yksi keino on tutkia empiirisesti ja empatiakuilun ylittäen niiden ihmisten ajattelua, joihin populistipoliitikkojen ulossulkeva ja vastakkain asetteleva retoriikka ”aidosta kansasta” saattaa vedota.

Yhdysvalloissa on Arlie Hochschild kirjassaan Strangers in Their Own Land (2016) tehnyt tutkimusta juuri näistä lähtökohdista. Hochschild halusi irrottautua akateemisen saarekkeensa liberaaleista ajattelutavoista ja aidosti ymmärtää niitä työväenluokkaisia kansankerroksia, jotka Yhdysvaltain sydänmailla äänestivät teekutsuliikettä ja myöhemmin Donald Trumpia. Syntynyt teos tarjoaa kaivatun myötäeläytyvän näkymän aikaisemmin huonosti ymmärrettyjen kansanosien ajatteluun ja tunne-elämään. Vahvasti jakaantuneessa maassa monet ovat pitäneet teosta merkittävänä yrityksenä rakentaa siltaa eri poliittisten ja kulttuuristen leirien välillä.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.