George Sorosia ei väsytä

87-vuotias sijoittaja aloittaisi ongelmien ratkomisen pakolaisista.

näkökulma 08.06.2018 06:00
Hanna Ojanen
© OUTI KAINIEMI

European Council on Foreign Relations järjesti vuosittaisen suuren konferenssinsa Pariisissa toukokuun lopulla. Tällaisten konferenssien ohjelmaa on mielenkiintoista lukea valintoina. Mitä Euroopan ja maailman tapahtumien pyörteistä on nostettu esiin, mitä pidetään tärkeänä? Mihin suuntaan keskustelu lopulta paikalla lähteekään?

ECFR on ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyvä, monissa Euroopan maissa toimiva ajatushautomo, joka on kymmenisen vuotta tuottanut analyyseja ja verkottanut alan toimijoita. Konferenssin mahtipontinen teema oli Euroopan puolustaminen uudessa kansainvälisessä epäjärjestyksessä. Otsikoissa kysyttiin, voiko Eurooppa pelastaa liberaalin maailmanjärjestyksen ja kuinka EU pelastetaan. Kuten usein käy, terävät keskustelijat ja näkökulmien moninaisuus tuottivat lähinnä lisää kysymyksiä.

Kuka puolustaa ja mitä? Ketä vastaan ja millä keinoilla? Tai mikä pelastetaan, miltä pelastetaan ja missä? Kysymykseen siitä, pystyykö Eurooppa puolustamaan itseään sotilaallisesti, sanoi yksi ei ja toinen kyllä.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

avatar - 'Hanna Ojanen
Hanna Ojanen

Kirjoittaja on kansainvälisen politiikan dosentti, jonka erityisalaa on eurooppalainen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka.

Sisältö