Euroopan olisi syytä juuri nyt luottaa hyviin arvoihinsa: Toisenlaisia ei alisteta, tapeta tai syrjitä

PUHEENVUORO: Demokraattiset liikkeet voivat unohtaa sotavoimien kasvattamisen, kirjoittaa Jussi Pakkasvirta.
Jussi Pakkasvirta
Mielipide 13.8.2017 14:22
Euroopan unioni perustettiin ideologialtaan vapaan kaupan ja liikkumisen projektina. Myös maanosaa vaivaavien sotien lopettaminen ja demokratian kehittäminen olivat EU:n perustamisen ytimessä. Toisen maailmansodan kauhut saivat riittävän määrän kansalaisia, talouselämää ja poliitikkoja uskomaan siih...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Jospa EU toimisikin niin kuin sitä meille suomalaisille mainostettiin ennen liittymisäänestystä: rauhanprojektina ja kansojen välisen yhteisyyden liittymänä. Mutta se toimii melko tarkalleen siten kuin epäilijät 1990-luvun alussa varoittivat: suuryritysten ja pankkien etuja kansalaisiaan vastaan ajavana unionina.

Ihmettelen näitä suomettuminen 2.0:n eli länsisuomettumisen argumentteja. Mikä sai de facto 1991 itsenäistyneen kansakunnan myymään saavuttamansa itsenäisyyden jo muutaman vuoden kuluttua? Ilmeisesti propaganda. Siitähän on nykyään selkeä tieto, että pääviestinten päätoimittajat tekivät Sanomien Aatos Erkon aloitteesta salaisen diilin, että vastahankainen kansa aivopestään kyllä-äänten taakse EU-äänestykseen mennessä. Niin tehtiin ja hanke onnistui, kun EU-epäilyä sai etsiä mediasta kissojen ja koirien avulla – elettiinhän tuolloin ennen somea – ja epäilijät naurettiin valtavirtamediassa nurin. Lisäksi varmemmaksi vakuudeksi mm. nykyinen presidentti todisteli vielä 1994, että kyllä-ääni EU:lle ei merkitsisi yhteisvaluuttaa, mutta jo kaksi vuotta myöhemmin sama porukka ilmoitti että kylläpäs se sitä sittenkin tarkoitti, vaikka toisin kerrottiinkin. Ja kansa käänsi kolmannenkin poskensa.

Kun Suomen EU-jäsenyydellä on näin likainen (vaikkakin valkopesty) historia, kansan nykyinen EU-kannatus saavutetaan vain sinnikkäällä lisäpropagandalla, eikä siksi esim eurokokeilukatastrofia pahemmin käsitellä valtaviestimissä. Nykymedian totuus on sitä todempi, mitä paremmin se menee kaupaksi, eikä ikävä viesti tee kauppaansa, kuten se, että pieleen meni että hujahti. Sitäpaitsi on kliffaa hei kun kaikilla rajoilla ei tartte vaihtaa valuuttaa, vaikka siitä mukavuudesta maksetaankin miljardeittain.

Noidankehässä siis ollaan – kunnes tapahtuu romahdus, tavalla tai toisella. Kuten Neuvostoliitto hajosi siihen, että virallinen totuus erkaantui reaalitodellisuudesta tarpeeksi kauas, niin käy varmasti eurolle, ja käynee myös EU:lle, ellei kurssia käännetä 180 asteen verran sen alkuperäistä tarkoitusta kohti.

Mitä Natoon ja siihen hinkuaviin tulee, vanha sanonta ”jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan” on mitä järjettömintä schaibaa, ja sitä jotkut neropatit jaksavat kutsua jopa ”viisaudeksi”. Jos näet valmistaudut sotaan, valmistaudut sotaan etkä rauhaan, niin yksinkertaista se on, ja sen on historia moneen kertaan osoittanut. Nyt joku tietysti rientää uhoamaan sitä, että talvisota olisi muka voitettu, jos siihen olisi varauduttu perusteellisesti. Päinvastoin: yllätys ja sen shokkivaikutus sai suomalaiset kestämään sen 105 päivää (mutta ei yhtään enempää), varautuminen olisi saattanut merkitä maan miehitystä, jos verta olisi kaivettu tapahtunutta näyttävämmin omasta nenästä. Jatkosota sitten näytti, mitä tarkoittaa kun varautuu sotaan liittoutumalla olettamansa voittajan leiriin.

Natoon liittyminen merkitsisi itsenäisyyden ja itsemääräämisoikeuden rippeistäkin luopumista. Ja valmistautumista sotaan, joka muuten ei uhkaisi.

Näitä luetaan juuri nyt