Hyvästit vaaleille

Kolumni 22.12.2017 06:00
Jan Erola

Kun toinen maailmansota päättyi, maailmassa oli vain tusina todelliseksi demokratiaksi luettavaa valtiota. Vuonna 1972 niitä oli 44, vuonna 1993 jo 117 kaikkiaan 195 maasta. Tämä nykyinen malli hallita ihmiskuntaa ja valita hallitsijoita on kovin tuore muoti.

Suomessa demokratiaa on harjoiteltu jo 110 vuotta. Vuonna 1907 järjestettiin Ilmari Kiannon Punaisesta viivasta tutut yksikamarisen eduskunnan ensimmäiset vaalit. Kirjassa ”solisalirattien” agitaattori Puntarpää lupasi vähävaraisille kaikenmoista hyvää ja kaunista.

Eduskunta ei köyhien vaatimista radikaaleista uudistuksista perustanut, ja ensimmäisen maailmansodan loppumainingeissa demokratiamme toimimattomuus johti sisällissotaan.

Nykyään yhä useampi laukoo, että seuraavia valtiollisia vaalejamme ei tarvitsisi edes järjestää. Istuva presidentti Sauli Niinistö kun killuu edelleen joissain kyselyissä jopa 80 prosentin kannatusluvuissa. Onpa kilpaehdokas Pekka Haavisto ehtinyt ehdottamaan, ettei Nato-jäsenyyttäkään kysyttäisi kansalaisilta. Poliitikkomme eivät luottaneet vaalikarjaan myöskään siirtyessämme yhteisvaluuttaan.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

avatar - 'Jan Erola
Jan Erola

Kirjoittaja on Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja ja viestintäkonsultti.

Sisältö