Carlson: Annetaan ihmisille kamera käteen

Mielipide 31.10.2008 09:50

Olen ulkoiluttanut kameraani joka päivä. Kohta minulla on tallessa kuva vuoden jokaiselta päivältä.

Vuosi alkoi sattumalta viime vuonna 11. marraskuuta, jolloin olin Ranskassa, ja löysin nettisivuston, jonne ladataan kuva joka päivä.

Aina siitä asti, kun hankin ensimmäisen digikamerani, olen kulkenut kamera mukanani. Päivän kuva -palsta pakottaa kuvaamaan vaikka illan viimeisinä tunteina. Kamera vie kaduille, rannoille, toreille silloinkin, kun muuten ei olisi huvittanut lähteä. Olen ulkoiluttanut kameraani joka päivä kuten toiset koiraansa.

Koska teen työtä lukien ja kirjoittaen, kuvat ovat toinen kieli, jota yritän puhua.

Päivän kuvan ottaminen on sinällään innostavaa, mutta netin kuvayhteisö on myös sosiaalinen kohtauspaikka. Kuviin voi liittää niin pitkän tekstin kuin haluaa, ja jotkut kertovat elämästään varsin avoimesti. Liiankin avoimesti. Kuvia ja elämäntarinoita kommentoidaan ahkerasti. Pelisäännöt korostavat, että kannanottojen täytyy olla myönteisiä.

Yhteisössä on kyllä myös kilpailuhenkeä. Jotkut keräävät omiin kuviinsa kommentteja epätoivon ja kosiskelun vimmalla, jotta pääsisivät parhaiden ryhmään. Lähikuva kukasta tai hyönteisestä on varma keino saada kiitosta.

Kuvien taiteellisuutta tärkeämpää monille on osallistuminen ja merkityksen tuntu. Siksi tuli mieleen, että kamera ja päivän kuvan ottaminen toisi iloa yksinäisille, sairaille, työttömille, vanhoille, vaikka ennen ei olisi valokuvausta harrastanutkaan.

Ehdotin Suomen Mielenterveysseuralle projektia: Annettaisiin ihmisille kamera käteen (ne eivät ole edes kalliita enää) ja luotaisiin Päivän kuva -sivusto suomeksi. Englantilaiset sivuston ylläpitäjät olivat kiinnostuneita ja valmiit myymään formaattinsa softwaren. En ole saanut seuralta vastausta.

Käsiaseita ei voi takoa kameroiksi, mutta on jo esimerkkejä siitä, että valokuvausta voi käyttää mielen virkistäjänä. Olkoot valokuva syksyn lehdistä, kissasta, lapsesta tai kukasta, se on pieni ja iso asia 365 kertaa vuodessa.

Katso valikoima Kristina Carlsonin kuvia Picasa-verkkoalbumista.

Kirjoittaja on kirjailija ja kirjallisuuskriitikko.

Teksti
Kristina Carlson
SK 44/2008